morgensterkerk zoetermeer wederopbouw architectuur

Gebouw van de maand – Morgensterkerk

Zoetermeer kent unieke architectuur waar de meeste mensen onwetend langslopen. In de serie ‘Het gebouw van de maand’ laat ArchitectuurPunt Zoetermeer verschillende bijzondere gebouwen zien. De Morgensterkerk kreeg een modern ontwerp dat werd gecombineerd met ouderenwoningen, beide ontworpen door Willem Wissing.

De Morgensterkerk aan de Nassaulaan is opgetrokken uit staal, glas en beton, ter plekke gestort of uit de fabriek. De bakstenen buitenmuur bestaat uit gele en bruine stenen en het geheel heeft een flauw hellend dak. Het ontwerp is compleet anders dan wat destijds gebruikelijk was in het dorp. Deze moderne kerk is in 1962 ontworpen door de architect Willem Wissing (1920-2008) en in 1965 gebouwd door de fa W.J. Veldhuizen en Zn en de Gebr. Huurman te Zoetermeer. Ernaast verrees een complex met ouderenwoningen.

morgensterkerk met ouderenwoningen
Links het seniorencomplex en rechts de Morgensterkerk. Op de achtergrond de Nicolaaskerk

Kerk met ouderenwoningen

Volgens de uitbreidingsplannen van het dorp was de locatie, Nassaulaan 1, oorspronkelijk bestemd voor een nieuw stadhuis. De Morgensterkerk mocht hier gebouwd worden op voorwaarde dat het hele perceel bebouwd zou worden met een ontwerp van één architect. Wissing had langs de Dr. J.W. Paltelaan net een complex met ouderenwoningen voltooid. Er was dringend behoefte aan nog meer ouderenwoningen waarbij deze gecombineerd werden met voorzieningen en een kerk.

De ligging van de nieuwe kerk ten opzichte van de Oude Kerk aan de Dorpsstraat heeft een rol gespeeld in het ontwerp. Om het hoogteverschil tussen de Morgensterkerk en de Dorpsstraat te overbruggen is het gebouw op betonnen pijlers gezet. Vanuit de hoofdkerkzaal op de verdieping is door het grote raam de Oude Kerk goed zichtbaar.

kerkzaal met glas in lood van de morgensterkerk
De kerkzaal met het ‘schoepen’raam met gekleurd glas in lood

Moderne ornamenten

Het gebouw heeft een achthoekige plattegrond en ligt parallel aan de Delftsewallen. Er zijn ingangen via de loopbrug en via de onderbouw. Via het trappenhuis waren zowel de kerk als de ouderenwoningen toegankelijk. Op de begane grond was oorspronkelijk een jeugdkerkzaal. Hier is nu de uitgebouwde ontvangstruimte.

Op de verdieping zijn aan de lange straatzijde een betonnen ‘morgenster’ gevuld met glas en de luiklokken geplaatst. Aan de korte kant is een gevel met een raam van betonnen rechthoekige vormen of schoepen waarin gekleurd glas in lood van atelier Stroucken te Rotterdam. Op de vier schuine hoeken zijn verticale stroken met glazen stenen geplaatst die voor extra licht in de kerkzaal zorgen.

historische foto morgensterkerk zoetermeer
De Morgensterkerk zoals oorspronkelijk gebouwd. De onderbouw was toen open.

Tekst en foto’s: Karen Kranen Historische foto’s: collectie Historisch Genootschap Oud Soetermeer

November 2022. Dit artikel verscheen eerder op de website Zoetermeer Actief. Alle afleveringen van ‘Gebouw van de Maand’ kunt u hier terug vinden: gebouw-van-de-maand Het gebouw van de maand is gekozen door ArchitectuurPunt Zoetermeer.

De begane grond bevat opvallend vormgegeven pijlers

Share your thoughts