ARCHITECTUUR OMMETJES - Zelf op pad

Vijf nieuwe wandelkaarten met routes langs de boeiende architectuur in Zoetermeer liggen klaar. De ommetjes gaan door de Dorpsstraat, de wijken Dorp, Palenstein, Driemanspolder, Buytenwegh, De Leyens, Noordhove en Seghwaert, en twee architectuur wandelingen gaan door de wijk Meerzicht: Meerzicht Hoog en Meerzicht Laag.

De handzame vouwkaarten, (A6-formaat gevouwen) zijn gratis verkrijgbaar op het ArchtitectuurPunt in het Stadhuis-Forum, op het kantoor van Floravontuur en bij hotels in Zoetermeer. De ommetjes zijn ook online beschikbaar, klik hier.

Zoetermeer is een eeuwenoud dorp dat van circa 7.000 inwoners in de jaren zestig is uitgegroeid tot een stad die vandaag de dag meer dan 120.000 inwoners telt. Deze explosieve groei heeft een enorme impuls gegeven aan de architectuur en stedenbouw van Zoetermeer. Naast woningen in opeenvolgende bouwstijlen en met de nodige experimenten zijn er indrukwekkende kantoorpanden gebouwd, en kreeg iedere woonwijk zijn eigen winkelcentrum en kerkgebouwen. Met het Stadshart en het Woonhart, die als laatste onderdelen van de compacte stad werden gebouwd, moest de stad af zijn, dacht men toen.

De grote variatie in bouwtrends maakt de stad interessant, avontuurlijk en het ontdekken waard.

Reden voor Floravontuur Promotie Zoetermeer om de komende jaren een serie van in totaal negen wandelkaarten te ontwikkelen: de Architectuur Ommetjes. De eerste drie kaarten werden gepresenteerd op 17 oktober 2019.

Iedere wandelkaart bevat twee te lopen Ommetjes van maximaal 5 km die alle starten en eindigen bij een RandstadRail-station. Zowel voor de inwoners uit Zoetermeer als voor de bezoekers van onze stad zal het een verrassende ontdekkingstocht zijn. Bovendien is het een gezonde tijdsbesteding wandelend de stad te ontdekken.

Heeft u al zin in een Architectuur Ommetje?

kaartmet architectuur ommetjes door zoetermeer

ARCHITECTUURGIDS

Wilt u meer over architectuur in Zoetermeer ontdekken? De Architectuurgids Zoetermeer biedt een schat aan informatie over de architectuur en stedenbouwkundige ontwikkeling. Op diverse kaarten ziet u waar u de bijzondere gebouwen kunt vinden. Kijk hier voor informatie.

ARCHITECTUUR TOURS

flavicon architectuur punt zoetermeerArchitectuurpunt Zoetermeer organiseert (bus) excursies langs bijzondere gebouwen. Ook kunt u zo de interessante stedenbouwkundige opzet van Zoetermeer ontdekken. Houd de agenda in de gaten voor data.

ArchitectuurPunt Zoetermeer kan ook tours op maat aanbieden voor groepen. Neem  contact op voor meer informatie.

Gilde Stadsgidsen organiseert in samenwerking met het Historisch Genootschap Oud Soetermeer (HGOS), wijkwandelingen en wandelingen, fietstochten en tochten per koets of per boot in of rondom de historische kern van Zoetermeer. (tussen april en oktober)

architectuurgids zoetermeer

KUNSTROUTES

Kunstroute Gemeente Zoetermeer: De snelle groei van de stad heeft ervoor gezorgd dat een kwalitatief hoogwaardige collectie beeldende kunst in de openbare ruimte is opgebouwd.

Langs verschillende kunstwerken in Zoetermeer komen kunstroutes: wandel- of fietsroutes die u langs een aantal kunstwerken in een gebied voeren.

De routes van de gemeente zijn te downloaden op mobiele telefoon of tablet, eventueel thuis zelf uit te printen op papier of u kunt een papieren exemplaar ophalen bij deze culturele organisaties:

  • Stadhuis-Forum (Stadhuisplein 1)
  • Museum De Voorde (Zuidwaarts 2)
  • Stichting Terra Art Projects (Dorpsstraat 12a)
  • CKC & Partners (Leidsewallen 80)

Gaat u met kinderen op pad? Bij elk kunstwerk wordt in de routebeschrijving een vraag gesteld, gericht op de belevingswereld van kinderen. Door vragen te stellen maak je kinderen nieuwsgierig, stimuleer je kinderen goed te kijken en laat je ze vertellen wat zij zien.

kunstroutes zoetermeer langs kunst in de openbare ruimte