Inzendingen NTKZ – New Town Kunstprijs Zoetermeer

Wat betekent Zoetermeer voor jou? Wat heeft 60 jaar groeien van een dorp van nog geen 10.000 inwoners aan het begin van 1962 naar een stad van 126.000 inwoners in 2022, jou gebracht? Van het antwoord op deze vragen een kunstwerk maken, dat was de opdracht voor de New Town Kunstprijs Zoetermeer. Geef Zoetermeer jouw persoonlijke cadeau.

De jury nomineerde werken die hier op een persoonlijke en toch heel herkenbare manier vorm aan geven. De winnaars ontvangen uit handen van burgemeester Michel Bezuijen de speciaal door illustrator en Street Artist Tobias Becker-Hoff gemaakte NTKZ – award. Voor scholieren ontwierp hij een aparte award.

Nominaties NTKZ

Categorie BEELD

Samen Zoetermeer – door Fleur van Waaij

Oude en nieuwe vormgeving,
ouderen en jongeren,
Samen Zoetermeer


In beweging – door Marieke Enze

Voor mij is Zoetermeer de stad die voortdurend in beweging is. En ik, vanaf éénjarig meisje tot nu, beweeg met Zoetermeer mee.
Op het éérste gezicht lijkt Zoetermeer een koude bedoeling, gebouwd uit beton. Wanneer je beter kijkt zijn er mooie pareltjes te vinden.
In mijn kunstwerk heb ik die beweging en de tegenstellingen terug laten komen. Net als bij Zoetermeer vraagt ook mijn kunstwerk om beter te kijken en zo meer te ontdekken.


60 jaar New Town in natuur – door Anna de Rooij

Waar een groeikern vaak is gefocust op huisvesting, behoud van authentieke landschapselementen en natuur blijft altijd belangrijk. Al groeit Zoetermeer al 60 jaar, er is altijd al, en nogsteeds ruimte voor natuur. Geïnspireerd op het stukje natuur waar ik ben opgegroeid in De Leyens, maakte ik deze kleine aquarel.


Categorie WOORD

Klein hoekje – door Majke Lüthi

Hoe bijzonder verrassend mensen samen kunnen komen in Zoetermeer.


Opgroeien in Zoetermeer – door Jacqueline Klos

Ik heb een gedicht geschreven waarin ik mijn voetstappen in verschillende leeftijdsfases en op verschillende plaatsen in Zoetermeer verwoord.
Op de achtergrond ziet u de skyline van Zoetermeer, de foto heb ik genomen vanaf de Driemanspolder


60 jaar diamant – door Jill Willemsberg

Mijn leven opgebouwd in Zoetermeer. Ik heb mijn gedicht op een zelf genaaid wandkleed met de hand geschreven. De Zoetermeerse kleuren blauw en geel gebruikt i.c.m. met een veelkleurige strook. Wat verwijst naar het laatste stukje tekst en titel. Het wandkleed kan opgerold vervoerd worden als een boekrol.


Categorie Scholierenprijs

Watertoren in de storm – door Isa van Marrewijk

Ik wou iets dat Cool is om naar te kijken dus ik dacht aan een storm. Maar het moet ook nog over
Zoetermeer gaan. Ik fiets altijd naar school langs de watertoren. En de watertoren vind ik een mooi gebouw. In het water is Zoetermeer op een bijzondere manier geschreven.


Zoetermeer is een hele leuke stad met een mooi fietspad
Zoetermeer bestaat al 60 jaar en daarom maak ik dit hele
Mooie gebaar. In een soort gedicht maar wanneer is Zoetermeer
Gesticht? Zoetermeer is gesticht op 1 mei 1935.
Je hebt verschillende delen waar je bijvoorbeeld kan spelen.
We hebben ook goede scholen met natuurlijk controle
Met goede praktijken en verschillende activiteiten.
In Zoetermeer hebben we ook leuke dingen maar we gaan
Je er niet toe dwingen. Je kan bijvoorbeeld naar SnowWorld om te
Skiën of te Snowboarden. Zoetermeer staat ook bekend als een groene stad met planten etc.  
We hebben ook een mooie brug dus luister maar vlug
De brug heet de Nelson Mandelabrug de brug is geopend in 1992
Maar is helaas tijdelijk gesloten sinds 2 december.

Zoetermeer 60 jaar – door Jasmine de Vegte

Een omschrijving op een rijmende manier


De stad Zoetermeer – door Deacon Lejewaan

Ik ging naar de onderdelen van de stad kijken en ging het omschrijven in een gedicht.


De verschillende delen van Zoetermeer – door Sterre Catsburg

Mijn idee achter dit kunstwerk was om verschillende delen van Zoetermeer te laten zien die erg bekend staan.


Categorie Kunsteducatie

Ons Zoetermeer – door Paulusschool groep 7a

De leerlingen hebben allemaal een foto gemaakt van wat Zoetermeer voor hun betekent. Met deze foto’s hebben zij in 4 groepen allemaal een kwart van de vlag van Zoetermeer gemozaïekt. Dit deel geeft per groep weer wat voor de leerlingen in die groep Zoetermeer is. Dat kan variëren van voetbal/dans tot gymworld, van CKC tot de Voorde en van de molen tot de kerk. Deze 4 delen zijn samen weer gevormd tot de vlag van Zoetermeer. Op deze wijze zit alles wat Zoetermeer voor groep 7A betekent in de vlag. Daaromheen hebben zij een rand gemaakt met nog meer foto’s van hun Zoetermeer. Tot slot is dit werk voorzien van een gedicht over Zoetermeer gemaakt door een leerling uit de groep.


Droomschool – VSO de Keerkring, klas 1a

De leerlingen van VSO de Keerkring uit klas 1D hebben een eigen droomschool ontworpen. Tijdens de lessen creatief hebben de leerlingen nagedacht over hun ideale school en de wensen en behoefte die daarbij horen. In het kunstwerk hebben de leerlingen bekende gebouwen uit Zoetermeer samengebracht met hun eigen wensen en behoefte voor een Droomschool!


Ambtsketting van de toekomst – Mia en Daan Haar

De ambtsketting van de toekomst is een duurzame ambtsketting voor de klimaatburgemeester van Zoetermeer 2023.
Deze ketting moet natuurlijk gemaakt zijn van gerecyclede materialen. Een ketting die aangeeft wat de kinderen van Zoetermeer belangrijk vinden en waar ze aan denken bij de woorden; natuur en klimaat.

1. Zorg voor de insecten, dan zorgen de insecten voor ons.
2. Zuinig omgaan met water want op = op.
3. Zorg voor het klimaat, de opwarming van de aarde is niet goed.
4. Zorg voor de bossen, dan zorgen de bossen voor zuurstof.
5. Veel planten maken de wereld mooier.
6. Zoetermeer groen, gewoon doen. Samen zorgen we voor een mooi en groen Zoetermeer. Een beter klimaat begint bij jezelf en iedereen kan hieraan bijdragen.
7. Recycling is goed voor het milieu en de natuur.


De jury aan het werk

De werken zijn beoordeeld door de professionele jury Natalie Vinke (Kunstgarage Franx), Robbert Roos (stadsdichter Zoetermeer), Marus van der Made (beeldend kunstenaar) en de wethouder Cultuur, Wim Blansjaar. Omdat er geen inzendingen waren in de categorie bewegend beeld of geluid (volwassenen) is besloten deze categorie te vervangen door de categorie kunsteducatie, met werken van schoolklassen onder begeleiding van de docent.

De awards worden uitgereikt op 23 februari 2023. Kijk hier voor meer informatie over de uitreiking >Inzendingen NTKZ

Bijna 70 kunstwerken over New Town Zoetermeer werden ingezonden door amateurkunstenaars en scholieren. Ook leerkrachten gingen de uitdaging aan en hebben er met de klas een mooi project van gemaakt. Hieronder vind je een eerste willekeurige selectie van de inzendingen voor de NTKZ.
Dank voor alle prachtige kunstwerken!

schilderij architectuur in noordhove NTKZ

Zon-dag

Een zonnige dag in Zoetermeer.
Zoetermeer is voor mij vooral nieuwbouw en groen. Ik heb in Zoetermeer geleerd schoonheid te zien in lelijkheid. Het is gemakkelijk schoonheid te zien in oude straatjes in Delft of Leiden, maar ook Zoetermeer kan mooi zijn, mede dankzij de vele groene plekken/parken.
Dit is een kijk op Noordhove in de buurt van de Benthuizerplas.


De Stad

omschrijving van de veelzijdigheid van de stad


Verbinding

Verbinding van verleden met de toekomst,
Verlichte gedachten van een droom,
Verwachtingen geworden tot werkelijkheid,
Vallen en opstaan om te groeien.


Dromen in de Driemanspolder

Dit schilderij hebben mijn dochter (19) en ik samen gemaakt. Het is geschilderd in de coronaperiode waarin we samen creatieve projectjes startten en het thuis gezellig maakten. We keken uit naar de zomer, in de hoop dat het leven weer “normaal” zou worden. Hier is een bloemige polder zien, de toekomst van de Driemanspolder. Het laat zien dat alles een nieuwe toekomst heeft.: Een moeras werd polder met koeien en gras. En nu helpt de nieuwe Driemanspolder ons om onze stad droog te houden als waterberging. Het biedt ons en de dieren nieuwe natuur. Ik hoop dat dit schilderij je vrolijk maakt en nieuwsgierig. Elke morgen gaat de zon opnieuw op, wat zal deze nieuwe dag ons brengen…


Ruimte voor verbeelding


De watergeuzen

Deze tekening is gemaakt op basis van een foto (van Gerard van den Broek) van twee ‘watergeuzen’ die in maart 1966 aanwezig waren bij het slaan van de eerste paal in Palenstein. Volgens de beschrijving in de Zoetermeerse beeldbank hebben ze een document bij zich voor de geuzen van nu en voor de geuzen van drie eeuwen na ons.

Ik ben zelf opgegroeid in Zoetermeer en woon nu zevenendertig jaar in de stad. Daardoor heb ik veel mooie herinneringen in en aan de stad. Zoetermeer is mijn thuis. En hoewel we nu de zestigste verjaardag van Zoetermeer als stad vieren zijn de letterlijke en figuurlijke fundamenten van de stad veel ouder. Daarom wens ik onze mooie jarige stad toe dat we ons op de toekomst richten en af en toe ook een blik werpen op de rijke geschiedenis van Zoetermeer.

En het moment waarop de foto is genomen vormt voor mij een link tussen het begin van Zoetermeer als new town en de geschiedenis die daar aan vooraf is gegaan.Scholierenprijs NTKZ inzendingen

Aardappelmannetje stadshart

Ik wilde origineel zijn dus ik dacht laat ik dit doen en ik vind het raar en bijzonder kunstwerk


Mijn gedicht over Zoetermeer

Zou Zoetermeer even meer huizen bouwen

Omdat er te weinig huizen zijn

En er zijn mensen die op de straat leven omdat er te weinig huizen zijn

Te koop van minimaal 3000 euro en maximaal 10000 euro

En dan wel die kleine huisjes want anders is het een beetje goedkoop

Rondom de oorlog in Oekraïne komen er meer mensen hierheen dus moeten er meer huizen kom

Maar de regering laat het niet toe

En laten ze hun gewoon op de straat leven

En moeten bedelen voor geld

Regenen doet het hier vaak waardoor ze steeds nat worden en ze hebben geen nieuwe kleding


watertoren met mandelabrug ntkz inzending scholierenprijs

Zoetermeer

Dat je een beetje de dingen ziet die in Zoetermeer staan en een beetje kunst erin


Kijk hier voor meer informatie over de NTKZ >


De New Town Kunstprijs Zoetermeer NTKZ is georganiseerd door ArchitectuurPunt Zoetermeer in opdracht van gemeente Zoetermeer. NTKZ is onderdeel van het jubileumjaar Zoetermeer 60 jaar New Town

1 Comment

Join the discussion and tell us your opinion.

T.Koningsreply
24 februari 2023 at 16:10

Geweldige inzendingen.

Leave a reply