Kennismaken met jurylid NTKZ Robbert Roos

Kennis maken met Robbert Roos

Maak hier kennis met Jurylid van de New Town Kunstprijs Zoetermeer NTKZ Robbert Roos. Hij is stadsdichter van Zoetermeer, freelance schrijver bij Strix Varia Woord & Beeld.

Korte Bio

Geboren in 1970 in Palenstein, op de Johan van Bourgondiëlaan, in een flatwoning op 8 hoog. 

Vader in 1946 geboren in Zoetermeer net als de grootvader van Robbert Roos. 

De Rozen hebben al wortels in het tweelingdorp Zoetermeer en Zegwaard. 

De zaak begon ooit als de ‘Winkel van Sinkel’ van de ondernemende familie. Nu, 130 jaar later is er nog steeds een winkel van de familie Roos in de Dorpsstraat te vinden namelijk Roos Party Point. 

Robbert: “Tijdens het verder groeien van Zoetermeer, hebben mijn opa en vader  modelwoningen ingericht/aangekleed. Zij runden toen de winkel met gordijnen, vloerbedekking, meubelen en verlichting.”

Opleiding: middenstands/ondernemersdiploma, AGF vakdiploma, NIMA Communicatie, Fotovakopleiding.  
Robbert houdt er als kleine jongen al van om liedjes en versjes te maken. Zodra hij kon schrijven.
Zo is het begonnen en 45 jaar later is hij Stadsdichter van Zoetermeer!

Inmiddels is hij als tekstschrijver en redacteur werkzaam voor zijn eigen bedrijf Strix Varia Woord & Beeld en communicatiebureau Ouwerkerk Tekst & Advies en diverse lokale kranten waaronder ’t Streekblad.  

Woonbiografie

Het betreft een woongeschiedenis in Zoetermeer.
Palenstein, Dorpsstraat (vanaf 6 jaar), Palenstein (flatwoning), Buytenwegh-De Leyens, Rokkeveen, inmiddels 22 jaar Oosterheem en onlangs een nieuw huis gekocht in project HeemAvenue in de wijk Oosterheem.  Herinneringen van wonen in Palenstein: “Als ik niet kon slapen ging ik naar buiten kijken en zag ik de lichtjes van de Zegwaartse weg.”

Achter het pad bij het Erasmuscollege heb ik leren fietsen, daar hield Zoetermeer ‘op’.”

Robbert: “Ik vind duurzaamheidsontwikkeling in de bouw razend interessant en woon zelf graag ‘nieuw’. We hebben straks voldoende ruimte en capaciteit om twee elektrische auto’s te laden met ons eigen huis!”

Zoetermeer voor jou de plek?

“Ja en wel hierom: alles is hier binnen handbereik. Waar ik ook gewoond heb, met auto of fiets in 10 minuten ben je in het centrum en in het groen. Ik houd van water en maak graag een rondje om de plas. Wandelend of fietsend rondom de Benthuizer plas of de Zoetermeerse plas. Ik bezoek graag een concert (Boerderij of Stadstheater of… ) of bioscoop en dat is ook allemaal zo te bereiken in Zoetermeer op de fiets. Mijn zoon Julian neem ik mee waar mogelijk. Zo verbreedt hij letterlijk zijn horizon.”

“Als je zegt ik wil hier nog niet dood gevonden worden want hier is alleen beton… dan begrijp je deze stad niet. De veelzijdigheid zie je. Je ziet het oude en het nieuwe. Dat is heel boeiend.”

Met welke kunstvorm heb je de meeste affiniteit?

“Muziek vindt ik vooral fijn om te luisteren en ik doe nu een fotovakopleiding, bij het beeldcentrum in de Herberg aan de Dorpsstraat.  

Ik hou van beeldende kunst, schilderijen. Ik bezit drie schilderijen van dezelfde schilder. Ja  op die drie ben ik erg gesteld. Het oudste werk heb ik al 25 jaar. Iedere keer als ik het zie denk ik: wat is het mooi!

Musical vind ik ook heel leuk. Concerten, theater. Heel graag. Heb wel eens gehuild bij balletvoorstelling. Ritme van het leven, moderne dans, de sterfscène…” Kortom Robbert vindt kiezen lastig maar als hij zijn eigen gevoel wil uitdrukken gaat dat het best met woord en beeld (foto’s), hoewel hij zelf ook musiceert.

Wanneer heeft kunst voor jou kwaliteit?

“Ik loop op een tentoonstelling en dan wordt ik geraakt. Het moet je raken, dan heeft het voor mij kwaliteit.”

Waarom is kunst voor jou belangrijk?

“Als kind ben ik al regelmatig naar musea geweest. Dingen zien waar je nog weinig van snapt of van kunt vinden is waardevol. Je wordt erdoor gepolijst. Hoe meer je ziet… hoe verder je verfijnt. Ik wil dat mijn zoon Julian ook graag meegeven.”

“Je hebt eten drinken nodig, een dak boven je hoofd, liefde, dit is basic, dan komt de volgende stap, je gaat je directe woonomgeving aankleden, een foto aan de muur, in hutje een mooie steen en schelpen, zoiets. In mijn eigen huis kom ik altijd muren tekort.”

Architectuur?

“Ik val wel vaak op gedurfd of niet-alledaags. Zo vind ik de maritieme witte villa bij de Zoetermeerse Plas geweldig.”

Stadsdichter Zoetermeer sinds 2016

Robbert: “Ik ben de eerste in Zoetermeer en hoop zeer dat dit mooie gegeven blijft bestaan en zou het enorm leuk vinden ‘de pen’ door te geven aan een volgende stadsdichter.”

“Beelden en woorden zitten voor mij heel dicht bij elkaar; het sfeerbeeld dat je weer wilt geven en soms een paar mooie zinnen en die komen dan en daar schep je weer een sfeer mee, voor beeld of voor woorden. Ik plaats tegenwoordig heel graag een zelfgemaakte foto bij ieder gedicht.”

Inmiddels heeft Robbert zijn vijfde dichtbundel uitgebracht. (laatste 2 met foto en tekst)

“Vanaf heel jong dat ik kon schrijven, schreef ik graag liedjes en gedichten. Ook voor familie gebeurtenissen. Ja dat doe ik nog steeds!”

Doe mee: New Town Kunstprijs Zoetermeer – NTKZ

Wat betekent Zoetermeer voor jou? Wat wens jij de 60-jarige stad Zoetermeer toe?
Vertaal jouw gedachte over New Town Zoetermeer in een kunstwerk.

Kijk voor meer informatie en inzenden (voor 11 januari) op deze link NTKZ >

2 Comments

Join the discussion and tell us your opinion.

Theo van de Weteringreply
22 januari 2023 at 15:24

De dichter heeft wel een erg grote dosis eigendunk. De eerste Zoetermeerse dichter(es) was wijlen Johanna Hell, daarna kwam Ger van Wijck en nog op flinke afstand ondergetekende. Bescheidenheid siert nog steeds de mens.
Het eerste Zoetermeerse muurgedicht ( mijn “Standpuntjes”) werd vorige week op het Fazantenveld onthuld , prachtig vormgegeven door Tobias Becker Hoff.
Maak jij het tweede, Robert?

Jelle Schottelndreierreply
2 februari 2023 at 23:54

Duurzaamheid vindt hij interessant, maar vliegt de hele wereld over.

Leave a reply