DAG VAN DE ARCHITECTUUR 12 september 2020

Zoetermeer

Op 12 september staan in Zoetermeer zowel nieuwe als oude bijzondere gebouwen in de schijnwerpers. Want dit jaar vieren we de Dag van de Architectuur samen met Open Monumentendag. Je kunt binnenkijken in bijzondere gebouwen tijdens een rondleiding door de architect (aanmelden noodzakelijk). Ook kun je op eigen gelegenheid langs gebouwen fietsen, meedoen met de fotowedstrijd of met het hele gezin door Seghwaert wandelen. Freerunners gebruiken de gebouwde omgeving op een heel speciale manier. Zij geven demonstraties bij bijzondere gebouwen.

CORONAMAATREGELEN
Het programma is uiteraard corona-proof. Groepen zijn niet groter dan 15 mensen, zodat bezoekers 1,5m afstand kunnen houden. Aanmelden voor de rondleidingen in daarom noodzakelijk. Aanmelden kan vanaf 1 september.
Houd deze website in de gaten voor eventuele wijzigingen.

Architectuur – een publieke zaak, is dit jaar het centrale thema. Hoe onze gebouwen en onze openbare ruimte er uit zien, raakt ons allemaal. Dit voorjaar waren we noodgedwongen veel meer thuis. Toen werd extra duidelijk hoe belangrijk een prettige woning en woonomgeving is. In publieke gebouwen zoals bibliotheken, scholen en culturele instellingen moesten heel veel aanpassingen worden gedaan voor de (tijdelijke) 1,5 m samenleving. Zo geven we de stad samen vorm. Architectuur is altijd een publieke zaak.

PROGRAMMA

Het programma is in ontwikkeling, binnenkort volgen meer onderdelen

Rondleidingen Gymworld

Rondleidingen Reinier Haga Orthopedisch centrum

Rondleidingen Museum De Voorde en omgeving

Rondleidingen Nul Op de Meter renovatie Landenbuurt

Demonstraties Freerunners Parkour Disciplines

Gezinswandeling Seghwaert

Fotowedstrijd – entree

Rondleidingen Let’s Tango

Rondleidingen Stadsmaquette in IBM gebouw

Hospice en buurtzorgpension

Nul Op de Meter renovatie Palenstein

Station Lansingerland Zoetermeer

PARTNERS 2020

logo gemeente Zoetermeer
cultuur zomer zoetermeer
logo de architect

Terugblik: DAG VAN DE ARCHITECTUUR zaterdag 15 juni 2019

Zoetermeer

In 2019 onder de vele bezoekers van de Dag van de Architectuur in Zoetermeer ook enkele bekende filmsterren. De acteurs van de Storytellers lieten zich inspireren door het interieur van business center de Unie dat helemaal in het teken staat van film. Daarnaast natuurlijk vooral aandacht voor dit bijzonder gebouw van J. Vlaming uit 1979. Opvallend veel originele details zijn bewaard gebleven, zoals de gevel en de bestrating bij de entree, maar ook in het interieur: lampen, lambriseringen met kasten en de parketvloer. Verleden en toekomst van de wijk Meerzicht kwamen ter sprake in de wandelingen in de omgeving van het gebouw en de expo met medewerking van INTI.

De Dag van de Architectuur vond plaats in en om Business center de Unie, een opvalland structuralistisch gebouw.
Met dank aan iedereen die dit evenement mogelijk heeft gemaakt!

Foto’s: ArchitectuurPunt en Alex Berendsen

PARTNERS 2019

logo gemeente Zoetermeer
logo dag van de bouw
logo de architect

Terugblik: DAG VAN DE ARCHITECTUUR zaterdag 2 juni 2018

Bedankt!

Veel bezoekers genoten 2 juni van de rondleidingen door de bijzondere opengestelde gebouwen en de activiteiten. Wat leuk dat jullie op de Dag van de Architectuur in Zoetermeer waren!

De organisatie bedankt alle architecten, vrijwilligers en de mensen van opengestelde gebouwen voor hun medewerking! Zonder jullie hadden we de Dag van de Architectuur in Zoetermeer niet kunnen organiseren.

Foto’s: Ad Jansen – Look ad the picture