DAG VAN DE ARCHITECTUUR 15 juni 2024

Zoetermeer

RUIMTE MAKEN

Het thema voor de Landelijke Dag van de Architectuur 2024 is RUIMTE MAKEN.

Het is een thema dat zeer actueel is.
De New Town (nieuwe stad) had als groeikern altijd ruimte voor extra wijken in nieuwe uitleggebieden.
In het huidige Zoetermeer lopen we net als in andere volwassen steden letterlijk tegen de gemeentegrenzen aan.

Hoe kunnen we ruimte blijven maken?

Letterlijk vragen we aandacht voor nieuwe woonprojecten in de stad. Appartement, eengezinswoning of vrijstaande woning. Maar ook voor nieuwe ruimte om te sporten, zwemmen in Zoetermeer: De Watergeus.

Wat voor ruimte is er te vinden op daken? En, kunnen we meer groene ruimtes maken in Zoetermeer?
Of, groene ruimtes nog groener maken?

Wat is ‘t Gat in de markt ? Wat voor mogelijkheden biedt deze RUIMTE?

Nieuwsgierig naar het programma? Hieronder kunt u het lezen.

Programma

Wandeling en fietstocht RUIMTE MAKEN

Wandelen en fietsen kan vanaf 10.00 uur.

Het gratis programmaboekje is op de dag zelf verkrijgbaar in de Pop – up Expo Ons Zoetermeer, bij ‘t Gat in de Markt en in de Forum Bibliotheek, Stadhuisplein 1.

11.00 uur  Opening Dag van de Architectuur

Wethouder Ronald Weerwag geeft de aftrap voor deze dag.

In de Pop- up Expo Ons Zoetermeer, Stadhuisplein 21.

11.30 – 12.30 uur  RUIMTE MAKEN in Palenstein

Wandeling door een deel van Palenstein met Judith Schotanus, Peter Boelhouwer en Gemma Smid. rondleiding**

16.00 uur afsluiting van de Dag van de Architectuur 2024

16.00 uur – 16.15 inloop commissie-zaal Stadhuisplein 1
16.15 – 17.00 uur: Lezing RUIMTE MAKEN & POST 45

Stadsbouwmeester Ronald Knappers en Margriet Panman senior adviseur Erfgoed Gemeente Zoetermeer verzorgen deze lezing.

17.00 – 17.30 uur: borrel

Locatie borrel : Pop-up Expo – Ontzameling, Stadhuisplein 21

Klik op de onderstaande foto voor een programmaoverzicht.

DAG VAN DE ARCHITECTUUR 17 juni 2023

Zoetermeer

Klik op de foto voor het volledige programmaboekje.

Organisatie: ArchitectuurPunt Zoetermeer

Toegankelijk Zoetermeer

Het thema voor de Landelijke Dag van de Architectuur 2023 is  Toegankelijkheid. Daarmee vragen we aandacht voor de manier waarop iedereen gebouwen goed kan gebruiken. En zijn er activiteiten die speciaal toegankelijk zijn gemaakt voor mensen die blind, slechtziend, doof of slechthorend zijn . Welkom is iedereen die geïnteresseerd is in de gebouwde omgeving en bijzondere gebouwen in Zoetermeer.

U kunt een kijkje nemen in het nieuwe zwembad in het Van Tuyllpark dat in aanbouw is. De architect van Venhoeven CS geeft rondleidingen. Er is in het ontwerp veel aandacht besteed aan de toegankelijkheid van het gebouw.

Tijdens een wandeling door het Dorp en Palenstein wordt verteld hoe in korte tijd een hele nieuwe stad werd gebouwd rondom het oude dorp. Het verhaal van de architectuurgids wordt vertaald door een tolk gebarentaal.

De bijzondere stadsmaquette is op de Dag van de Architectuur niet alleen te zien, mensen die blind of slechtziend zijn kunnen ook delen van de stadsmaquette in de hand nemen en zo de structuur en het verhaal van Zoetermeer beleven.

De vele daken in het stadscentrum zijn nog niet toegankelijk, maar daar komt verandering in als het aan het dakenteam van de gemeente Zoetermeer ligt. Want er is veel meer mogelijk dan grind alleen. Groen, water of zelfs werkplekken. Zij maakten een groen dak op het Stadhuis Forum. Dit voorbeeld dak is toegankelijk op de Dag van de Architectuur.

ArchitectuurPunt Zoetermeer dankt de vele vrijwilligers en rondleiders die deze prachtige en informatieve dag mogelijk maakten!
Venhoeven CS, Vaessen Bouw, Stichting WeZoDo, Schatbewakers, Dakenteam gemeente Zoetermeer, LG architecten

wandeling met tolk gebarentaal
zwembad in aanbouw
stadsmaquette met braille
daktuin stadhuis Zoetermeer

DAG VAN DE ARCHITECTUUR 18 juni 2022

Zoetermeer

(T)huis in New Town Zoetermeer

Dit jaar vieren we dat 60 jaar geleden in groeikern Zoetermeer is gestart met bouwen, bouwen en nog eens bouwen. Voelt de Zoetermeerse architectuur als (T)huis voor jou? Wat is bijzonder aan de architectuur van Zoetermeer?

Opengestelde bijzondere gebouwen

We nodigen jou uit om op de Dag van de Architectuur 2022 nieuwe en speciaal opengestelde gebouwen te bezoeken. Er draait een film, er is een tentoonstelling, dé bijzondere stadsmaquette is te bezoeken en er zijn kinderactiviteiten. Het thema van deze landelijke dag is (T)huis: Thuis in het groen, Thuis aan het water, Thuis in het dorp, Thuis in de nieuwe stad. Kortom voel je thuis in Zoetermeer 60 jaar New Town.

Steeds duidelijker is het dat Zoetermeer als New Town een heel karakteristieke stad is. De verschillende stijlen en opvattingen in de architectuur en de stedenbouw zijn chronologisch af te lezen aan de verschillende wijken. Bovendien kun je hier goed groen en suburbaan wonen. Er zijn diverse gebouwen voor sport, cultuur en bedrijven. Zoetermeer heeft een volwassen postuur bereikt in de afgelopen jaren. Inmiddels zijn de stadsgrenzen bereikt. Maar zijn er genoeg woningen? In een volwassen stad blijft gebouwd, verbouwd, gesloopt, ingebreid of getransformeerd worden.

Gemma Smid Architectuurprijs 2022

Dit jaar wordt de tweejaarlijkse Zoetermeerse Architectuurprijs uitgereikt op de Dag van de Architectuur. En natuurlijk kun je meestemmen voor de publieksprijs! Bekijk hier alle genomineerde gebouwen en stem >

De organisatie kijkt terug op een zeer warme en geslaagde Dag van de Architectuur. Wij danken alle vrijwilligers die deze dag mogelijk maakten!

poster dag van de architectuur 2022 in zoetermeer

Organisatie: ArchitectuurPunt Zoetermeer i.s.m. Schatbewakers, Netwerk Zoetermeer, gemeente Zoetermeer

Mede mogelijk gemaakt door:

logo gemeente Zoetermeer
logo Entree

Terugblik: DAG VAN DE ARCHITECTUUR 19 juni 2021

Zoetermeer

Appartementen aan het Heemkanaal in OosterheemWater in Zoetermeer – fietsen onder de zeespiegel

Water is heel bepalend voor het karakter van Zoetermeer. Voor de Dag van de Architectuur is een fietsroute gemaakt langs allerlei plekken in en rond de stad waar u kunt zien hoe het water de vorm van de stad bepaalt. Want de strijd tegen het water speelt al van oudsher een belangrijke rol in de ontwikkeling van Zoetermeer. Daarbij horen dijken en weteringen maar ook gebouwen: molens, gemalen en woningen aan het water.

Het landelijke thema van de Dag van de Architectuur is Architectuur/klimaat. In de strijd tegen de klimaatverandering speelt water een belangrijke rol. Om water tijdens hoosbuien op te vangen is waterberging nodig. Zodat we het water vasthouden voor de te droge perioden in de zomer. Met dit hoofddoel is de Nieuwe Driemanspolder aangelegd en zijn er ideeën om daken in bijvoorbeeld het Stadshart te vergroenen. Een groen dak werkt bovendien verkoelend bij hittestress die ontstaat in een versteende omgeving. Deze plekken worden tegelijkertijd voor recreatie en natuurontwikkeling gebruikt. Water en groen blijven, ook in de toekomst, belangrijk voor de identiteit van Zoetermeer.

Fietsroute (35km)

De fietsroute is ongeveer 35 kilometer en kan op eigen gelegenheid gefietst worden. De rijrichting is tegen de klok in. Bekijk hier online de routekaart > met informatie over de interessante plekken onderweg (klik op de gele bolletjes) en fietsknooppunten.

Organisatie: De fietsroute is samengesteld door ArchitectuurPunt Zoetermeer in samenwerking met Ton Vermeulen (Fluitschip).
Foto’s: Ton Vermeulen, Aat Hoogland, Ronald Grootveld, Remko Bordewijk, collectie Hist. Gen. Oud Soetermeer, Simone Langeveld, Dick Valentijn.

Terugblik: Dag van de Architectuur 12 september 2020

Hartelijk dank aan alle vrijwilligers, architecten, gebruikers en eigenaren van gebouwen, gemeente Zoetermeer, Schatbewakers, Floravontuur en comité Open Monumentendag ! Alleen dank zij jullie inzet konden wij deze geslaagde dag mogelijk maken, met een gevarieerd coronaproof programma.

Architectuur – een publieke zaak, is dit jaar het centrale thema. Hoe onze gebouwen en onze openbare ruimte er uit zien, raakt ons allemaal. Dit voorjaar waren we noodgedwongen veel meer thuis. Toen werd extra duidelijk hoe belangrijk een prettige woning en woonomgeving is. In publieke gebouwen zoals bibliotheken, scholen en culturele instellingen moesten heel veel aanpassingen worden gedaan voor de (tijdelijke) 1,5 m samenleving. Zo geven we de stad samen vorm. Architectuur is altijd een publieke zaak.

Op 12 september staan in Zoetermeer zowel nieuwe als oude bijzondere gebouwen in de schijnwerpers. Want dit jaar vieren we de Dag van de Architectuur samen met Open Monumentendag. Met tot slot de feestelijke uitreiking van de Gemma Smid Architectuurprijs.

Foto’s: Parkour Disciplines, Alex Berendsen, Simone Langeveld en inzendingen fotowedstrijd

Mede mogelijk gemaakt door:

ArchitectuurPunt Zoetermeer i.s.m. gemeente Zoetermeer, Schatbewakers, Netwerk Zoetermeer

logo gemeente Zoetermeer
cultuur zomer zoetermeer
logo de architect
bijzonder gebouw binnen kijken Dag van de Architectuur

In 2019 onder de vele bezoekers van de Dag van de Architectuur in Zoetermeer ook enkele bekende filmsterren. De acteurs van de Storytellers lieten zich inspireren door het interieur van business center de Unie dat helemaal in het teken staat van film. Daarnaast natuurlijk vooral aandacht voor dit bijzonder gebouw van J. Vlaming uit 1979. Opvallend veel originele details zijn bewaard gebleven, zoals de gevel en de bestrating bij de entree, maar ook in het interieur: lampen, lambriseringen met kasten en de parketvloer. Verleden en toekomst van de wijk Meerzicht kwamen ter sprake in de wandelingen in de omgeving van het gebouw en de expo met medewerking van INTI.

De Dag van de Architectuur vond plaats in en om Business center de Unie, een opvalland structuralistisch gebouw.
Met dank aan iedereen die dit evenement mogelijk heeft gemaakt!

Foto’s: ArchitectuurPunt en Alex Berendsen

PARTNERS 2019

logo gemeente Zoetermeer
logo dag van de bouw
logo de architect

Terugblik: DAG VAN DE ARCHITECTUUR zaterdag 2 juni 2018

rondleiding door school de toverberg

Bedankt!

Veel bezoekers genoten 2 juni van de rondleidingen door de bijzondere opengestelde gebouwen en de activiteiten. Wat leuk dat jullie op de Dag van de Architectuur in Zoetermeer waren!

De organisatie bedankt alle architecten, vrijwilligers en de mensen van opengestelde gebouwen voor hun medewerking! Zonder jullie hadden we de Dag van de Architectuur in Zoetermeer niet kunnen organiseren.

Foto’s: Ad Jansen – Look ad the picture

Dag van de Architectuur 15 juni 2024

Ruimte maken is het landelijke thema van deze dag waarin we in Zoetermeer gebouwen open stellen en activiteiten en rondleidingen organiseren.
Alles in dit ruim te interpreteren thema. Maar we nemen het ook best letterlijk.
We maken nieuwe ruimten met een kinder- jongerenactiviteit in de Binnenstad waarin we samenwerken met Spel en Meer.
Ontdek de nieuw gebouwde ruimten op een fietstoer richting het noorden en oosten van de stad.
Maak een korte wandeling ‘een ommetje’ door de binnenstad waar de ruimten zeer in ontwikkeling zijn.

Basislocaties voor deze Dag van de Architectuur in Zoetermeer:
Stadhuisplein 21, Pop up expo Ons Zoetermeer – Toen-nu-straks
Het gat in de Markt, aan de Markt en bij de Dobbeplas in de buurt.

Het volledige programma wordt in de loop van de tijd aangevuld. Graag tot ziens op 15 juni.