DAG VAN DE ARCHITECTUUR 19 juni 2021

Zoetermeer

Water in Zoetermeer – fietsen onder de zeespiegel

Water is heel bepalend voor het karakter van Zoetermeer. Voor de Dag van de Architectuur is een fietsroute gemaakt langs allerlei plekken in en rond de stad waar u kunt zien hoe het water de vorm van de stad bepaalt. Want de strijd tegen het water speelt al van oudsher een belangrijke rol in de ontwikkeling van Zoetermeer. Daarbij horen dijken en weteringen maar ook gebouwen: molens, gemalen en woningen aan het water.

Het landelijke thema van de Dag van de Architectuur is Architectuur/klimaat. In de strijd tegen de klimaatverandering speelt water een belangrijke rol. Om water tijdens hoosbuien op te vangen is waterberging nodig. Zodat we het water vasthouden voor de te droge perioden in de zomer. Met dit hoofddoel is de Nieuwe Driemanspolder aangelegd en zijn er ideeën om daken in bijvoorbeeld het Stadshart te vergroenen. Een groen dak werkt bovendien verkoelend bij hittestress die ontstaat in een versteende omgeving. Deze plekken worden tegelijkertijd voor recreatie en natuurontwikkeling gebruikt. Water en groen blijven, ook in de toekomst, belangrijk voor de identiteit van Zoetermeer.

Fietsroute (35km)

De fietsroute is ongeveer 35 kilometer en kan op eigen gelegenheid gefietst worden. De rijrichting is tegen de klok in. Bekijk hier online de routekaart > met informatie over de interessante plekken onderweg (klik op de gele bolletjes) en fietsknooppunten.

Routeboekje

Op 19 juni 2021 om 11 en 14 uur kunt u het boekje met de route ophalen in de bibliotheek, Stadhuisplein 1 Zoetermeer.

Fietsen onder de zeespiegel:

Organisatie: De fietsroute is samengesteld door ArchitectuurPunt Zoetermeer in samenwerking met Ton Vermeulen (Fluitschip).
Foto’s: Ton Vermeulen, Aat Hoogland, Ronald Grootveld, Remko Bordewijk, collectie Hist. Gen. Oud Soetermeer, Simone Langeveld, Dick Valentijn.

Terugblik: Dag van de Architectuur 12 september 2020

Hartelijk dank aan alle vrijwilligers, architecten, gebruikers en eigenaren van gebouwen, gemeente Zoetermeer, Schatbewakers, Floravontuur en comité Open Monumentendag ! Alleen dank zij jullie inzet konden wij deze geslaagde dag mogelijk maken, met een gevarieerd coronaproof programma.

Architectuur – een publieke zaak, is dit jaar het centrale thema. Hoe onze gebouwen en onze openbare ruimte er uit zien, raakt ons allemaal. Dit voorjaar waren we noodgedwongen veel meer thuis. Toen werd extra duidelijk hoe belangrijk een prettige woning en woonomgeving is. In publieke gebouwen zoals bibliotheken, scholen en culturele instellingen moesten heel veel aanpassingen worden gedaan voor de (tijdelijke) 1,5 m samenleving. Zo geven we de stad samen vorm. Architectuur is altijd een publieke zaak.

Op 12 september staan in Zoetermeer zowel nieuwe als oude bijzondere gebouwen in de schijnwerpers. Want dit jaar vieren we de Dag van de Architectuur samen met Open Monumentendag. Met tot slot de feestelijke uitreiking van de Gemma Smid Architectuurprijs.

Foto’s: Parkour Disciplines, Alex Berendsen, Simone Langeveld en inzendingen fotowedstrijd

PARTNERS 2020

logo gemeente Zoetermeer
cultuur zomer zoetermeer
logo de architect

Terugblik: DAG VAN DE ARCHITECTUUR zaterdag 15 juni 2019

Zoetermeer

bijzonder gebouw binnen kijken Dag van de Architectuur

In 2019 onder de vele bezoekers van de Dag van de Architectuur in Zoetermeer ook enkele bekende filmsterren. De acteurs van de Storytellers lieten zich inspireren door het interieur van business center de Unie dat helemaal in het teken staat van film. Daarnaast natuurlijk vooral aandacht voor dit bijzonder gebouw van J. Vlaming uit 1979. Opvallend veel originele details zijn bewaard gebleven, zoals de gevel en de bestrating bij de entree, maar ook in het interieur: lampen, lambriseringen met kasten en de parketvloer. Verleden en toekomst van de wijk Meerzicht kwamen ter sprake in de wandelingen in de omgeving van het gebouw en de expo met medewerking van INTI.

De Dag van de Architectuur vond plaats in en om Business center de Unie, een opvalland structuralistisch gebouw.
Met dank aan iedereen die dit evenement mogelijk heeft gemaakt!

Foto’s: ArchitectuurPunt en Alex Berendsen

PARTNERS 2019

logo gemeente Zoetermeer
logo dag van de bouw
logo de architect

Terugblik: DAG VAN DE ARCHITECTUUR zaterdag 2 juni 2018

rondleiding door school de toverberg

Bedankt!

Veel bezoekers genoten 2 juni van de rondleidingen door de bijzondere opengestelde gebouwen en de activiteiten. Wat leuk dat jullie op de Dag van de Architectuur in Zoetermeer waren!

De organisatie bedankt alle architecten, vrijwilligers en de mensen van opengestelde gebouwen voor hun medewerking! Zonder jullie hadden we de Dag van de Architectuur in Zoetermeer niet kunnen organiseren.

Foto’s: Ad Jansen – Look ad the picture