GEBOUW VAN DE MAAND: Houtskeletbouw woningen in Seghwaert

Zoetermeer kent unieke architectuur waar de meeste mensen onwetend langslopen. In de serie ‘Het gebouw van de maand’ laat Architectuur Punt Zoetermeer verschillende bijzondere gebouwen zien. Deze maand de 71 vooruitstrevende en duurzame houtskeletbouw woningen met een grote vormenrijkdom in Seghwaert.

In 2015 en 2016 mocht ik voor de Architectuurgids Zoetermeer de fotografie verzorgen. Dit betekende voor mij een bijzondere speurtocht door de stedenbouwkundige en architectonische geschiedenis van de stad. Mijn favoriete wijk werd Seghwaert met haar kleinschalige, knusse opzet en diverse architectuurpareltjes. Zeker voor een fotograaf is de jaren zeventig met de kenmerkende vormenrijkdom in de architectuur van die tijd een dankbare uitdaging.

houtskeletbouw woningen in Zoetermeer

CO2-neutraal

Eén project in Seghwaert sprong er voor mij uit. De 71 houtskeletbouw woningen in zeven bouwblokken langs het Brempark, Seringenpark en Vuurdoornpark. In deze tijd van duurzaamheid en energietransitie is houtskeletbouw weer helemaal terug in de belangstelling. Het is goedkoper dan bouwen in traditionele materialen en is ook nog eens CO2-neutraal. Zou dit voor het Rotterdamse architectenbureau Passchier en Vandersteen dat deze woningen in 1978 ontwierp, ook al de belangrijkste drijfveer zijn geweest om voor hout te kiezen?

houtskeletbouw woningen met houten gevelbekleding

Vergrijsde houten gevel

Het is in ieder geval wonderwel geslaagd. Er zijn bouwblokjes met gestapelde woningen in vier en drie bouwlagen maar ook grondgebonden eengezinswoningen. Voor de skeletconstructie werd het Britse systeem Timber Structures Oxford toegepast. De houten gevelbekleding van red cedar is bepalend voor de verschijningsvorm. Dit hout is onbehandeld toegepast en is in de loop van de tijd op een natuurlijke manier vergrijsd.

Vormenrijkdom en gevarieerd straatbeeld

Er is veel te beleven aan de architectuur. De vormenrijkdom met overhangende balkons en overdekte trappartijen maar ook de bloembakken, alles gemaakt van dezelfde houtsoort, zijn een lust voor het oog. Door het eenduidige materiaalgebruik blijft de eenheid goed bewaard in de speelse architectuur.

Ook kenmerkend voor het denken over een goed opgezet woonbuurtje in de jaren zeventig is de wijze waarop met parkeren en het autogebruik werd omgegaan. Carports, kleine voortuinen en dakterrassen aan de voorzijde van de eengezinswoningen aan het Brempark bepalen het gevarieerde straatbeeld dat vooral aan een woonerf doet denken.

Een bijzonder vooruitstrevend woningbouwproject is hier ruim veertig jaar geleden gerealiseerd waarin ook de opgaven van vandaag (klimaatneutraal, verdichting, duurzaam, bouwen met hout en autovriendelijk) al zijn terug te vinden. Iets om te koesteren.

Tekst en foto’s: Dick Valentijn

December 2021. Dit artikel verscheen eerder op de website Zoetermeer Actief. Alle afleveringen van ‘Gebouw van de Maand’ kunt u hier terug vinden: gebouw-van-de-maand Het gebouw van de maand is gekozen door ArchitectuurPunt Zoetermeer.

Share your thoughts