terrasflat een van de hoogtepunten van 60 jaar New Town

Zoetermeer viert 60 jaar New Town in 2022

De geschiedenis van Zoetermeer nam in 1962 een spectaculaire wending. In 2022 is het 60 jaar geleden dat men besloot bij het dorp Zoetermeer een hele nieuwe stad te bouwen. Dit speciale jubileumjaar wordt natuurlijk gevierd. Onder de noemer Zoetermeer 60 jaar New Town zijn er tal van interessante activiteiten binnen het thema van de turbulente groei van Zoetermeer.

Nieuwe stad met oud centrum

De bouw van nieuwe steden zag men in 1962 als de oplossing van de woningnood, die ook toen hoog was. Eigenlijk zou het oude dorp gesloopt worden voor de nieuwe stad. Uiteindelijk stak de gemeenteraad daar een stokje voor. Zo groeide Zoetermeer uit tot een stad met nieuwe scholen, winkels, verenigingen, parken, infrastructuur en kantoren. Met daarbinnen de historische Dorpsstraat, een unieke combinatie.

moderne en historische architectuur in zoetermeer

Compacte stad in het groen

Rondom het oude dorp bouwde men de nieuwe wijken. Deze verschillende wijken weerspiegelen op een mooie manier de architectuur en stedenbouwkundige idealen van de tijd waarin ze gebouwd werden. Vaak liep Zoetermeer voorop met experimentele projecten op het gebied van architectuur. Door de bouw van een groot aantal woningen op een klein oppervlak, spaarde men het Groene Hart namelijk zo veel mogelijk. Door de vele parken kreeg de stad bovendien een groene uitstraling. Het Floriadepark uit 1992 vormde zelfs de basis voor de wijk Rokkeveen. 

Koepeltjeswoningen en sportpaleizen

Door de snelle groei heeft Zoetermeer een grote rijkdom aan gebouwen die kenmerkend zijn voor de jaren 60, 70 en 80. Deze zogenoemde Post 65 architectuur kan nu rekenen op grote belangstelling van erfgoeddeskundigen. Bekende voorbeelden zijn de Koepeltjeswoningen, de sportkoepel Olympus in Meerzicht en de terrasflat aan het Douzapad. Ook nu komen er regelmatig karakteristieke gebouwen bij, zoals Gymworld en het kleurrijke NBD Biblion.

Jubileumjaar met activiteiten 60 jaar New Town

Ontdek in dit jubileumjaar de bijzonderheden van Zoetermeer. Tijdens Zoetermeer 60 jaar New Town organiseren lokale organisaties daarom tal van activiteiten en wordt er gepubliceerd over de unieke ontwikkeling van Zoetermeer in de afgelopen 60 jaar. De aftrap van het jubileumjaar vindt plaats op vrijdag 21 januari 2022 met een interactieve lezing door Michelle Provoost (INTI) en wethouder Robin Paalvast. Alle lezingen over de karakteristieke architectuur en stadsontwikkeling, tentoonstellingen over hoogbouw of Jan Sterenberg die de woondekken in Buytenwegh ontwierp, architectuurwandelingen door de wijken en meer, zijn te vinden via website Zoetermeer is de plek >

Initiatiefnemers Zoetermeer 60 jaar New Town: Schatbewakers, Historisch Genootschap Oud Soetermeer HGOS, ArchitectuurPunt Zoetermeer, Gemeente Zoetermeer, Bureau City marketing Zoetermeer, Netwerk Zoetermeer

Deelnemende organisaties: Onze Zoetermeerse Bouwsoci√ęteit (OZB), CKC & Partners, Forum Zoetermeer, Museum De Voorde, Stadstheater Zoetermeer

Meedoen? Organiseert jouw organisatie ook een activiteit die past in dit thema? Neem dan contact met ons op via info@architectuurpuntzoetermeer.nl voor afstemming en gezamenlijke communicatie.

Beeld: Beeldbank Zoetermeer, Dick Valentijn, ArchitectuurPunt Zoetermeer, Indymah

Share your thoughts