Gebouw van de maand: Hofstede Meerzigt, het mooiste gebouw van Zoetermeer?
Zoetermeer kent unieke architectuur waar de meeste mensen onwetend langslopen. In de serie ‘Het gebouw van de maand’ laat ArchitectuurPunt Zoetermeer verschillende bijzondere gebouwen zien. De geschiedenis van Rijksmonument hofstede Meerzigt staat deze maand in de schijnwerpers. Nadat de hofstede in verval was geraakt, is het vakkundig gerestaureerd en heeft nu meer allure dan ooit.
Iedere inwoner van Zoetermeer kent de hofstede Meerzigt. Als trouwlocatie, als restaurant, als markant gebouw langs de Voorweg, langs de weg naar het Westerpark: de hofstede is een beetje van ons allemaal.
Combinatie van boerderij en buitenplaats
Als we teruggaan in de tijd is de bouw van het monumentale landhuis volgens de Romeinse cijfers in het timpaan boven de gevel gestart in 1677. Opdrachtgever was de Delftse regent Jacob Thierens. De architect is niet bekend, maar de classicistische stijl is verwant aan het werk van de zeventiende-eeuwse bouwmeester Philips Vingboons. Het pand is gebouwd als een combinatie van een boerderij en buitenplaats: een boerenhofstede. Imposant is het landhuis, ook omdat het in 1977/1979 ingrijpend werd gerestaureerd in de oorspronkelijke bouwstijl. Zo kwamen onder meer de kruisvensters met glas in lood, de entree en de trap aan de voorzijde weer terug.
Het boerderijgedeelte is eerder gebouwd, rond 1640, en werd geëxploiteerd door een boer. Het landhuis werd in de zomer gebruikt als buitenplaats door de eigenaar. Het leven in de stad was in de zomer heel onaangenaam en wie het zich kon veroorloven bouwde in de omgeving een “zomerhuis”. Vanuit het landhuis was er een ver en vrij uitzicht over het water (tegenwoordig Buytenwegh) en de naam Meerzigt zou daarmee te verklaren zijn.
Stal werd trouwzaal
In de eeuwen erna werd de hofstede een volledig boerenbedrijf en geëxploiteerd door bekende Zoetermeerse families als De Kok, Van den Bos, Boonekamp en Groenewegen. De laatste familie woonde er tot eind jaren zestig van de vorige eeuw. Inmiddels was de hofstede in verval geraakt. Foto’s uit die tijd zijn schokkend (bekijk foto’s via deze link). In 1972 kocht de gemeente de hofstede aan en in de jaren 1977/1979 zijn de hoognodige restauratiewerkzaamheden uitgevoerd. De stal werd trouwzaal en in het landhuis kwam aanvankelijk het nationaal onderwijsmuseum en later de gemeentelijke kunstuitleen.
In 2006 werd het geheel aangekocht door een Zoetermeerse wijnimporteur en vanaf dat moment zijn alle gebouwen vakkundig en met oog voor detail gerenoveerd. Nu herbergt het rijksmonument twee restaurants en een trouwzaal annex feestlocatie, met eromheen prachtige tuinen en terrassen, fantastisch gelegen in het groen aan de Voorweg.
En we durven te wedden dat 346 jaar na de bouw hofstede Meerzigt meer allure heeft dan ooit tevoren.
Hofstede “Meerzigt” in zoetermeer (zuid holland) | Monument – Rijksmonumenten.nl
Tekst: Anke van As en Botine Koopmans
Foto boven: Het monumentale woonhuis met toegangshek. Foto Botine Koopmans
November 2023. Dit artikel verscheen eerder op de website Zoetermeer Actief. Alle afleveringen van ‘Gebouw van de Maand’ kunt u hier terug vinden: gebouw-van-de-maand Het gebouw van de maand is gekozen door ArchitectuurPunt Zoetermeer.