wick lichtveld in kantoor bredewater de mammoet

Uniek kantoor in New Town Zoetermeer – interview met Wick Lichtveld

Gebouwen van toen – mensen van nu. In het Kader van 60 jaar New Town Zoetermeer maakt Ton van Zeijl, fotograaf van het boek De Gave Stad over Zoetermeer (2004), fotoportretten van mensen in hun huidige Zoetermeerse woning. Van Zeijl praat met de bewoner(s) van de gebouwen die hij in 2002 fotografeerde. Gebouwen die typerend zijn voor de groeikern periode van Zoetermeer.

In deze derde aflevering komt Wick Lichtveld aan het woord. Hij werkt in wat oorspronkelijk ‘de Mammoet’ heette, het voormalig ABVAKABO gebouw aan Bredewater 16 in Meerzicht. Het gebouw werd ontworpen  door Archtectenbureau J. Vlaming.

Mijn eerste vraag is; Is Zoetermeer jouw geboortestad?

Nee, het is niet mijn geboortestad. Ik ben ‘Hagenees’ en heb daarna een tijdje in Brabant en overal en nergens gewoond.

Was er een reden waarom je in Zoetermeer kwam wonen?

Ja, mijn ouders gingen hier wonen, ik was toen 11 jaar oud. Ze konden hier een mooie woning krijgen. Heel simpel dus.

Je woont dus al een tijdje in de stad, wat vind je leuk aan Zoetermeer?

Wat ik leuk aan Zoetermeer vind is dat er redelijk veel groen is. Ik woon bij het Balijbos en dat is gewoon een fantastische plek. Je hebt nu ook de Nieuwe Driemanspolder, het prachtige nieuwe natuurgebied. Dus; je hebt alle faciliteiten van de stad én je kunt ook naar buiten gaan.

Is er ook iets wat je minder leuk vindt aan Zoetermeer?

Wat ik zo jammer vind is dat het Hart van Zoetermeer, de Dorpsstraat, toch een beetje aan het verpauperen is. Dat zou eigenlijk het bruisend hart moeten zijn, samen met het Stadshart. Het is nu echt zo’n oud en nieuw contrast.

Heb je een idee waardoor dat komt?

Eigenlijk niet. Investeerders?

Je stelt het gewoon vast?

Ik zie dat. Ik weet niet, je ziet veel veranderingen van winkels van, van, uhh. Ja, ik vind dat wel jammer.

De straat vormt ook de roots van het dorp natuurlijk.

Ja! Met die mooie Oude Kerk, begraafplaatsje erbij enzovoort. Er zou nieuw elan in mogen of hersteld moeten worden.

Moeten de ondernemers dat gaan doen of denk je dat de gemeente dat moeten doen?

Het initiatief ligt natuurlijk wel bij de gemeente, die het ook mogelijk moet maken qua vergunningen en zo. Maar het kan uitstekend in wisselwerking met ondernemers. Ik denk dat er wel een markt voor is en dat daar mogelijkheden voor zijn.

karakteristiek kantoor bredewater met de bijnaam Mammoet

We zijn nu op het Bredewater. Wat was de reden voor jou om je hier te vestigen?

In eerste instantie (denkt na) eigenlijk de unieke locatie. Het is een gebouw dat zo lelijk is, dat het mooi wordt. Het is zó uniek! Er is in de wereld, geloof ik, geen gebouw zoals dit. En als je binnenkomt, het heeft zo’n unieke sfeer. Overal houten vloeren, de wandkasten die ingebouwd zijn. Het is heel apart en de ligging is goed met goede parkeergelegenheid en vlak bij het openbaar vervoer. Dus, ja, het is een A-locatie, een zichtlocatie!

Wat vind je ervan dat het dreigt afgebroken te worden?

Dat vind ik echt zó zonde! Dat juist dit gebouw, maar ook de gebouwen op nummer 14 dreigen te verdwijnen. Onbegrijpelijk. Met een klein beetje investeren, zodat het iets meer toont, zou je het toch kunnen opnemen in een nieuw plan. Ja, ik vind het wel heel erg!

Hoe ervaar jij zelf deze plek?

Voor mij is het een soort tweede thuis geworden. Ik zit hier nu 10 jaar en heb ik hier een eigen etage. Het is hier gewoon fijn en wat belangrijk is; onze opdrachtgevers, onze cliënten die komen hier ook graag. Er zijn er die soms alleen voor de gezelligheid een kop koffie komen drinken.

wick lichtveld in kantoor bredewater

Je zegt; ‘onze opdrachtgevers, onze cliënten’, wat moet ik me daarbij voorstellen?

Inmiddels hebben we bij Veldsterkte cliënten uit heel Nederland en zelfs daarbuiten. Die komen voor onze specialiteiten. Denk aan; stress interventies, persoonlijke ontwikkeling of coaching.  We hebben niet alleen directeuren en internationaal werkende CEO’s als klant, maar ook ondernemers, vrachtwagenchauffeurs, huisvrouwen. En iedereen voelt zich hier thuis. En dat is ook een rol voor het gebouw! Het gebouw maakt dat het niet heel klinisch is en dat ze niet in een fabriek komen, maar in een ‘jeetje wat een aparte stek is het hier’ Het gebouw is een deel van ons succes.

Ok! Even naar de toekomst kijkend. Hoe ga je dat oplossen als je hier weg moet?

Dat is voor ons een issue. Kijk, er zitten hier bedrijven die wat mij betreft naar een meer klinische plek zouden kunnen. Voor een boekhouder of een IT-bedrijf maakt dat niet zoveel uit. Voor ons is het een grote uitdaging. We zijn al meerdere jaren aan het rondkijken. Het is echt heel moeilijk om wat passends te vinden.

Wat zou er moeten gebeuren om het gebouw te laten staan, heb je daar ideeën over?

Ik denk dat binnen het project Entree Zoetermeer, waar de gemeente nu mee bezig is, dit gebouw en misschien ook het gebouw hier aan het begin, zouden moeten blijven staan. Want het sluit aan bij de wijk, bij Meerzicht. Het is een tijdsbeeld. Van daaruit kan ik mij voorstellen dat er dan ook aan woningbouw gedacht wordt in deze tijd. De gemeente wil ook nog iets van een tunnel tracé hebben, zoals dat bij Leidschehage is gedaan, maar maak daar dan een geïntegreerde aanpassing van. Dan trek je Driemanspolder, ook uit die tijd, erbij. Dan creëer je een soort visuele verbinding. Dat zou mooi zijn. Dat vraagt een klein beetje investering aan het gebouw, maar ja slopen en afvoeren kost ook ontzettend veel geld.  

Als je het architectonisch bekijkt, en je zei het al ‘het is lelijk, maar ook uniek’, dan zou het dus in elk geval in zijn huidige vorm moeten blijven staan?

Ja, absoluut!

Ok, maar er is ook een woningopdracht. Denk je dat hier ook woningen in zouden kunnen of moet het kantoorgebouw blijven?

In de vorm waarin het nu is denk ik dat het niet geschikt is voor woningen. Je kan natuurlijk wel verbinding maken met de woningen door bijvoorbeeld een soort buurtcentrum hier te vestigen. Mensen uit de buurt kunnen hier op het terrein een tuintje hebben of … Weet je,  het integreren in elkaar zou fantastisch zijn. We hebben de Blauwe Zaal en ruimtes beneden, als je dat een beetje aanpast dan kan er veel.

Een gezondheidscentrum in de Mammoet zou ideaal zijn

We hadden ook een tweedehands kledingwinkel in het gebouw. Daar kwamen veel mensen op af. Ze zitten nu aan de overkant en hebben een buurtfunctie. Dus ik zou op die manier naar dingen gaan kijken. Nog eentje. Er zit nu een  buurtzorg bij ons en dat is ideaal, want in Meerzicht en Driemanspolder zijn ook veel oudere mensen. Als die hier een soort centrale post zouden hebben of misschien een huisartsenpost of gezondheidscentrum, allemaal op begane grond, hartstikke goed bereikbaar centraal in twee wijken en centraal in de nieuwbouw.

Ja, ja, dat zou wel top zijn.

Nou, ik zou zeggen; Burgemeester en wethouders jullie kunnen mij bellen en het is binnen een half jaar geregeld.

Die laten we erin, Wick

Dit verhaal kwam tot stand met medewerking van het ArchitectuurPunt Zoetermeer.
Het artikel is gepubliceerd in het Streekblad

Share your thoughts