marus van der made kunstenaar uit Zoetermeer

Kennismaken met jurylid KTKZ Marus van der Made

Kennis maken met Marus van der Made

Maak hier kennis met Jurylid van de New Town Kunstprijs Zoetermeer NTKZ Marus van der Made. Hij is beeldend kunstenaar en designer. Zijn werk is opgenomen in collecties van musea over de hele wereld.

Korte Bio

Marus van der Made

Beeldend kunstenaar en designer

Geboren in Monster

Getrouwd met Hannie van der Made die galerie l ’Idée heeft opgezet en deze in Zoetermeer aan huis hield. Ontmoeten elkaar in Den Haag.

Twee zonen die beiden in design werkzaam zijn. (Amsterdam en Kopenhagen)

Opleiding: ambachtsschool, bouwkundig tekenaar, grafisch vormgever.

Marus is als beeldend kunstenaar autodidact.

Woonbiografie

In 1972 in Zoetermeer komen wonen vanuit Leidschendam in Meerzicht op de Fivelingo in een rijtjeshuis (hoekhuis) met langskap. In 1979 koopt hij het huis aan de Vlamingstraat waar groenteboer Tinus Vonk woonde. Achter het huis zou niet lang daarna de NS Zoetermeerlijn aangelegd worden en later het Stadshart van Zoetermeer. Marus: “Het was hier een grote zandvlakte.” Het huis met schuur en tuin bood Marus en Hannie ruimte voor atelier en galerie.

Zoetermeer is de plek, ook voor jou?

Marus: “Ik woon hier uniek. Je kunt proeven van twee werelden. De Vlamingstraat de mooiste straat van Zoetermeer en van de nieuwe stad met het Stadshart. We houden van steden Rotterdam, Den Haag. Bezoeken ze graag, maar hier in Zoetermeer fiets je zo de polder in. En tegenwoordig de Nieuwe Driemanspolder. Hier in Zoetermeer zit je overal dichtbij.”

Kwaliteit van de nieuwe stad, de New Town?

“Je hebt alles dichtbij en ik voel me betrokken bij de stad als maker.”

Wanneer heeft kunst voor jou kwaliteit?

“Het is mijn eigen credo, maar toepasbaar op deze vraag: als het hem of haar gelukt is met het minimale het maximale te bereiken. Kunst is voor mij de schoonheid laten zien juist door het weglaten. Less is more.”

Belang van kunst

 “Kunst maakt gelukkig en verrijkt. Schoonheid ervaren is een levensbehoefte, en dat draag ik uit, mijn hele werkzame leven al. Ik ben een ambachtsman en mathematisch precies. We, Hannie en ik, hebben dit ook altijd aan onze zonen meegegeven en hen verder vrij gelaten in hun keuzes.

Voor jonge kunstenaars, designers: geloof in jezelf en durf ervoor te werken. Openheid en inspiratie zijn hierin voor mij altijd belangrijk. Kom binnen en voel je welkom in mijn wereld van minimalistisch design. Nog altijd word ikzelf door jonge mensen geïnspireerd, en ik hoop dat dat een wisselwerking is.”

Met welke kunstvormen heb je de meeste affiniteit?

Marus: “Dans – Hannie en ik missen geen enkel optreden van het Nederlands danstheater- muziek én architectuur en natuurlijk ook beeldende kunst. Inspiratie wat betrft architectuur: de Japanse Tadao Ando met zijn minimale vormen en sublieme licht- en schaduwwerking, ik heb denk ik al zijn boeken. Maar ook van het werk van James Turell, het Hemelgewelf in het duin bij Kijkduin word ik heel gelukkig.”

Waar kom je werk van Marus van der Made in Zoetermeer tegen?

In de openbare ruimte in Zoetermeer, Seghwaert langs de Leidsewallenwetering, De Leyens langs de Muzieklaan, in Rokkeveen in het Floriadepark, in het StadhuisForum begane grond ingang Frankrijklaan H-structuur Zoetermeer én je kunt over een werk van hem heen wandelen dat onlangs de een opknapbeurt heeft ondergaan met de juiste verf! De zwevende brug over de buurtvaart van het oude dorp naar de nieuwe stad Zoetermeer.

Op de foto Marus van der Made in zijn studio aan de Vlamingstraat, met op de voorgrond de maquette van de brug die in 2001 werd geplaatst.

Doe mee: New Town Kunstprijs Zoetermeer – NTKZ

Wat betekent Zoetermeer voor jou? Wat wens jij de 60-jarige stad Zoetermeer toe?
Vertaal jouw gedachte over New Town Zoetermeer in een kunstwerk.

Kijk voor meer informatie en inzenden (voor 11 januari) op deze link NTKZ >

Share your thoughts