portret micheal oskam

Kantoor in de Poort van Zoetermeer – interview met Michael Oskam

Gebouwen van toen – mensen van nu. In het Kader van 60 jaar New Town Zoetermeer maakt Ton van Zeijl, fotograaf van het boek De Gave Stad Zoetermeer (2004), fotoportretten van mensen in hun huidige Zoetermeerse woning. Van Zeijl praat met de bewoner(s) van de gebouwen die hij in 2002 fotografeerde. Gebouwen die typerend zijn voor de groeikern periode van Zoetermeer.

In deze vierde aflevering spreekt hij met Michael Oskam. Hij houdt kantoor in ‘de Poort’ aan de Boerhaavelaan, onderdeel van de Mandelabrug. Het is ontworpen door architectenbureau Leo de Jonge.

In welke wijk zijn we hier?

Dit is Driemanspolder. Dit gebouw is ontworpen voor de Floriade in 1994 en het heet ‘de Poort’. Het gaf ook toegang tot het Floriade terrein indertijd, maar veel meer kan ik er niet over vertellen.

Michael, ben jij geboren in Zoetermeer?

Nee, ik ben geboren in Leiden, in het LUMC. Dat kwam omdat Zoetermeer toen, in 1972, nog geen ziekenhuis had.

Dus, als ik het goed begrijp, heb je wel altijd in Zoetermeer gewoond?

Jazeker wel.

En ben je ook verhuisd binnen Zoetermeer?

Ja, wij zijn, maar dat heb ik als baby niet bewust meegemaakt, begonnen in de wijk Dorp, het oude dorp, en daarna zijn mijn ouders naar Meerzicht verhuisd. Van Meerzicht verhuisden we naar Zegwaard en van Zegwaard naar Rokkeveen. Ik ben daarna op een flat gaan wonen aan de Engelandlaan om vervolgens een tijdje naar Australië te gaan. Nadat ik daarvan terugkwam, ging ik hier vlakbij op de Dunantstraat in de Blankaard wonen. En nu woon ik in Noordhove.

Zo zo, je hebt een hele reis gemaakt!  Mijn volgende vraag zou ik geweest zijn of je weggeweest bent uit Zoetermeer, maar je je noemde al Australie. Hoe was dat? 

Supergaaf. Het was zo’n jongerenreis waarbij je een Working Holiday visum hebt. Daarmee mag je daar werken om geld te verdienen voor je reis of vakantie. Met zo’n visum mag je dan ook maximaal een jaar blijven. Aan het eind van die reis, die voor ons 9 maanden duurde, hebben we echt nog even overwogen om daar te blijven. Onze ouders waren wel blij dat we toen een andere keuze gemaakt hebben.

Dus je kwam terug in Zoetermeer, want daar liggen jouw roots.

Ja en die van mijn ouders ook en hun ouders ook en de ouders van mijn grootouders ook! We zijn echte Zoetermeerse telgen!

Wat vind je van Zoetermeer met zo’n geschiedenis?

Het grappige is, als je met mensen spreekt die niet uit Zoetermeer komen, dat je je altijd moet verdedigen; wat doe je daar in dat gat? Maar weet je, ik vind het een fijne stad om in te leven en dat gaat om kleine dingen. Zoals; het fietsverkeer is bijna nergens in Nederland zo goed gescheiden van het gemotoriseerd verkeer. Je hebt er alle voorzieningen en het is er voor mij allemaal heel vertrouwd.

Zijn er ook minder leuke dingen in de stad?

(nadenkend) Nou, ik heb in Leiden gestudeerd, ik kom nu ook regelmatig in Utrecht bijvoorbeeld en dat bruist veel meer. We hebben nu een aantal kroegen in Zoetermeer en daar heb je wel wat leven. Maar het is wel een wat saaiere stad dan een echte studentenstad. En als je dan kijkt naar architectuur. We hebben twee oude straten, de Dorpsstraat en de Zegwaartseweg. Daar heb je nog oude panden, maar voor de rest is het allemaal nieuwbouw. Dus je hebt niet, zoals in Leiden of Delft of Utrecht, grachtjes, mooie oude panden. Dat is hier allemaal niet, het is hier nieuwbouw met verschillende varianten van hoe mooi dan wel lelijk het is.

We zijn op deze locatie in jouw kantoor, heb je op meer locaties in de stad kantoren gehad en kan je daar iets over vertellen?

Ik ben relatief recent hiernaartoe verhuisd en zit hier nu anderhalf jaar. Als je uit het raam kijkt zat ik hiervoor ongeveer 500 meter hiervandaan op de Röntgenlaan. Dáárvoor zat ik op een andere plek in Rokkeveen en ik ben begonnen in de Mammoet aan het Bredewater.

Portret van Michael Oskam van Oskam organisatieadvies. Gemaakt in het kader van 60 jaar New Town Zoetermeer op zijn kantoor adres aan de Boerhaavelaan 40 in Zoetermeer

Dat zijn allemaal locaties in Zoetermeer, je hebt dus wat vergelijkingsmateriaal. Heb je daar een rangorde in qua beleving en/of uitstraling?

Aan de buitenkant vond ik de Röntgenlaan het mooist. Het Forum Fontanus heeft een beetje een Romeinse stijl met een binnenplaatsje en zo, een beetje klassieke kantoorpanden dus. Dat was qua uitstraling het mooist. Hier is het modern en dat spreekt me ook wel aan. Het pand heeft een soort hotel New York achtige vibe als je door de gangen loopt. Ook de faciliteiten zijn hier fantastisch. Goede internetvoorzieningen, een receptie beneden. Het ligt pal naast het station, in de buurt van de snelweg en er zijn voldoende parkeerplaatsen. Dus zowel qua OV als voor de auto een goeie plek. En het uitzicht is hier top. (Michael zit op de negende etage, TvZ)

Jouw eerste kantoor was de Mammoet, kan je daar ook iets over zeggen?

Nou, wat me daar vooral in aantrok was de sfeer van ondernemers onderling. De sfeer van; we gaan hier iets moois van maken, de ondernemers community, elkaar business toespelen. Dat soort zaken. Met elkaar dingen opzetten. We hebben daar leuke dingen gedaan, zoals de Pecha Kucha night van Zoetermeer. Het is natuurlijk ook een uitgesproken pand! De meningen verschillen over hoe mooi is.

En wat vind jij

Ik vind het apart. Ik vind het niet mooi en zeker omdat je ziet dat die aluminium platen ook een beetje van kleur aan het verschieten zijn. Dat doet wel echt afbreuk aan de uitstraling. Ik vond het wel een fijn gebouw om in te verblijven.

Wat vind je van de buitenomgeving van jouw huidige kantoor?

Wat ik mooi vind is dat de Nelson Mandela brug een soort van ingekapseld wordt door het gebouw, door de poort, waardoor het een geheel wordt en dat vind ik mooi. Met het project Entree Zoetermeer gaan ze veel veranderen en dus ik zit nu al een tijdje tegen een bouwplaats aan te aan te kijken. Maar ik verwacht dat dat heel levendig gaat worden. Wat ik prettig vind; Ik zit in een stuk van Zoetermeer waar je duidelijk de aansluiting met Den Haag, Rotterdam en Delft ervaart en je tegelijkertijd geen last hebt van het buitengeluid.

Over de Entree, dat wordt een flink project, heb jij je daar al in verdiept, heb je gekeken wat het echt wordt?

Ik heb online de maquette bekeken en ik heb me er een beetje op georiënteerd. Ik ben verwachtingsvol in afwachting.

Met wat je gezien hebt. Verwacht je dat je hier zult blijven met je kantoor?

Ja. Ik denk dat het nog leuker wordt. Nu zit er toch een soort van niemandsland tussen dit kantoor en het stadscentrum. Ik loop wel eens naar winkelcentrum de Vijverhoek maar als er meer leven is dan wordt het volgens mij ook nog een stuk leuker om hier te zijn.

Laatste vraag, ik maak deze serie in het kader van 60 jaar New Town Zoetermeer. Als je hoort 60 jaar New Town Zoetermeer, wat komt er dan als eerste bij op?

Dat er een hoop ontwikkelingen zijn geweest in die periode en dat je ook ziet dat Zoetermeer leert. Neem de wijk Palestijn daar hebben ze in de jaren 70 hele lelijke flats neergegooid. Puur pragmatisch; ‘Daar moeten zoveel mogelijk mensen wonen’. Dat is nu echt een mooie woonwijk aan het worden. Dat geldt voor het type woningen dat er wordt neergezet, en dat zijn niet alleen eengezinswoningen, maar het wordt ook echt opgeknapt. Dus ik vind wel dat Zoetermeer leert van zijn architectonische misstappen.

Foto’s en interview: Ton van Zeijl

Dit verhaal kwam tot stand met medewerking van het ArchitectuurPunt Zoetermeer.
Het artikel is gepubliceerd in het Streekblad

Share your thoughts