Oosterheem, Oosterheem Tuindorp, Buythen en Centrum – Architectuur wandeling met gids door New Town Zoetermeer

Datum/Tijd
Date(s) - 10/10/2022
09:30 - 12:00

Activiteit

Organisatie: ArchitectuurPunt, Architectuurwandeling Oosterheem, Zoetermeer 60 jaar New Town


Zoetermeer is een bijzondere New Town! Een nieuwe stad met een zichtbare oude infrastructuur en een fraaie nieuwe infrastructuur met de hoofdletter H als basis en een RandstadRail-traject in een dubbelklapte lus door de stad.
Daarin is in 60 jaar tijd een nieuwe stad ontstaan waar het fantastisch groen en suburbaan wonen, werken en recreëren is!

Bovendien blijken de woonwijken met de nodige voorzieningen een staalkaart aan architectuurstijlen van post ’65 – architectuur tot heden te laten zien. Hierom een serie gegidste architectuurwandelingen georganiseerd vanuit het ArchitectuurPunt Zoetermeer.

Oosterheem Tuindorp, Buythen en Centrum

Stad en dorp in het groen

De buurten Tuindorp en Buythen in Oosterheem hebben net als Heemburgh en De Wadi een directe aansluiting op het weidse Heemkanaal.
In een zogenaamde waaiervorm op de plattegrond zijn in het noordoosten van Oosterheem de huizen gebouwd. Ze variëren van vrijstaand, twee onder een kap, luxe appartementen aan de rand tot betaalbare rijtjeswoningen in een hof of aan een stadsstraat. Voor elk wat wils.
Laanverbinding de Groene Loper (Moldaustroom), vormt de langzaam verkeersader door deze wijk. Een hooggelegen groene grens in het zuiden vormt het talud van de hoge snelheidslijn (HSL) parallel aan de Nieuwe Hoefweg en in het zuidoosten is het Bentwoud.

Architectuurwandelingen

Zoetermeer is een New Town en het verhaal over de ontwikkeling van dorp Zoetermeer (-Zegwaart) naar stad Zoetermeer kan niet vaak genoeg verteld worden. De gids neemt je mee terug in de tijd. Leer de architectuur lezen en ook het verhaal van uw stad gaat leven.

De gegidste ‘ommetjes’ architectuur vinden plaats in groepen van circa 12 deelnemers en zijn gratis.  De gids probeert een koffie/thee – stop te organiseren onderweg.

Maak je foto’s onderweg? Deel deze met je gids, dan worden ze op Instagram geplaatst.

Aanmelden is noodzakelijk.  Startpunt: Randstadrailhalte Oosterheem

Deze wandeling is onderdeel van jubileumjaar Zoetermeer 60 jaar New Town. Bekijk alle activiteiten op Zoetermeerisdeplek.nl

Aanmelden:

Dit evenement is volgeboekt.

<div style="float:left; margin:0px 0px 15px 15px;"