zoetermeerlijn met sprinter, uniek voor New Town Zoetermeer

Zoetermeer groeit – (online) lezing #03: van Zoetermeerlijn tot hubs en deelfietsen

Datum/Tijd
Date(s) - 21/09/2022
19:30 - 21:00

Locatie: Podium in het Forum Café (Bibliotheek)

Activiteit

Organisatie: ArchitectuurPunt


Toen 60 jaar geleden de plannen voor de nieuwe stad Zoetermeer werden gemaakt, was de infrastructuur een belangrijk onderdeel. De hoofdwegen, de spoorlijn (Zoetermeerlijn, de Sprinter) en de fietspaden bepalen nog steeds de structuur van de stad. Tijdens deze lezing op 21 september 2022 vertelt Hans Gosselink over de geschiedenis van de unieke Sprinter en kijken we vooruit naar het vervoer van de toekomst met Jasper Ouwens, adviseur mobiliteit bij Sweco.

Zoetermeerlijn, uniek openbaar vervoer voor groeistad Zoetermeer

Na een lange voorbereiding startte de bouw van de Zoetermeerlijn officieel in 1972. De eerste spoorlijn sinds WOII en de eerste stadslijn, echt een pioniersproject. De Nederlandse Spoorwegen (NS) exploiteerde deze spoorlijn van 1977 tot 2006. Deze nieuwe spoorlijn was (in zijn begintijd) uniek. Zowel wat betreft rollend materieel, de ’Sprinter’, traject, spoorbanen, als de integratie met de groeistad Zoetermeer. De lijn voorzag in het openbaar vervoer tussen Den Haag en Zoetermeer met een omgeklapt lus traject in Zoetermeer.

In de lezing zal aandacht worden besteed aan verschillende aspecten: voorbereidingen en onderhandelingen, bouw, materieel en traject keuzes, integratie met de stad, ervaringen van NS en reizigers, maar ook wat er heeft moeten wijken voor deze spoorlijn. Hans Gosselink dook in de geschiedenis van de Zoetermeerlijn en maakte de tentoonstelling hierover die tot 7 september 2022 is te zien bij het Historisch Genootschap Oud Soetermeer.

Vervoer in de toekomst

Sinds 2006 wordt deze openbare vervoer voorziening van de Zoetermeerlijn door Randstadrail verzorgd. Ook is de lijn doorgetrokken naar Oosterheem en recent station Lansingerland Zoetermeer. Wat heeft de toekomst nog meer voor ons in petto? Jasper Ouwens houdt zich bezig met deelmobiliteit, mobiliteitshubs en andere nieuwe vormen van vervoer. Zodat iedereen zich, misschien ook wel zonder auto, gemakkelijk en snel kan verplaatsen.

Datum: woensdag 21 september 2022

Tijd: 19.30 – 21.00 uur

Locatie: Forum / bibliotheek, Podium. De lezing kan worden bijgewoond in het  het Forum en is ook online te volgen.

Foto boven: Station Meerzicht met de sprinter omstreeks 1980. Foto: Mieke Kaashoek, Beeldbank Zoetermeer

Lezing in de reeks Zoetermeer groeit:

#01: lezing – Van polderdorp tot klimaatbestendige polderstad. Lees hier het verslag >

#02: lezing en film – Architectuur met schrootjes, zitkuilen en punaises

Deze (online) stadslezing is onderdeel van jubileumjaar Zoetermeer 60 jaar New Town. Bekijk alle activiteiten op Zoetermeerisdeplek.nl

Aanmelden:

Reservering gesloten. Er kunnen geen reserveringen worden geplaatst voor dit evenement.

<div style="float:left; margin:0px 0px 15px 15px;"