nul op de meter woninge in palenstein zoetermeer

Nul Op de Meter renovatie Palenstein, Van der Maasstraat eo - nominatie Gemma Smid Architectuurprijs 2020

Ontwerp: A3 architecten
Opdrachtgever: De Goede Woning en Dura Vermeer

nul op de meter renovatie met warmtepomp

Oude woningen krijgen nieuwe jas

In dit pilotproject werden 120 bestaande eengezinswoningen uit de jaren 1960 getransformeerd tot Nul op de Meter woningen. Uitgangspunt van het ontwerp van A3 architecten was dat de originele constructie zoveel mogelijk blijft staan. Zeer duurzaam omdat er op deze manier nauwelijks materiaal verspild wordt. Toch hebben de woningen een hele nieuwe uitstraling gekregen. Dat kon, omdat de nieuwe geïsoleerde gevels en daken in de fabriek geprefabriceerd zijn en op de bouwplaats voor de bestaande constructie worden gemonteerd. Door deze aanpak konden de bewoners in hun woning blijven wonen.

gevelrenovatie nom woningen palenstein
gerenoveerde NOM woningen in Palenstein

Lichte kleuren

Door de lichtere kleuren en moderne uitstraling sluiten de woningen nu meer aan op de naastgelegen nieuwbouw van Castellum en Schoutenhoek. Verschillende kopgevels kregen een andere kleur gevelsteen. Deze kleur is ook doorgezet in de plinten in de straat. Zo ontstaat er meer variatie en zijn de verschillende straten beter herkenbaar. Horizontale elementen zorgen net als in het oorspronkelijke ontwerp voor de accenten.

voorgevel met nestkasten nul op de meter woning

Zes gebouwen zijn genomineerd voor de Gemma Smid Architectuurprijs 2020. De architectuurprijs is voor een ontwerp met aansprekende architectonische kwaliteit, dat in de afgelopen twee jaar is gerealiseerd. Bekijk hier alle nominaties.

Je kunt ook stemmen! Maak een keuze uit de zes genomineerde gebouwen. Het gebouw met de meeste stemmen krijgt de eretitel Gemma Smid Publieksprijs 2020. Je kunt stemmen tot zaterdag 12 september 2020 (15.00 uur).