hoogbouw savelsbos in zoetermeer

Tentoonstelling Hoogbouw in Zoetermeer door HGOS ook online te zien

Vanaf 1962 werd er hoogbouw voor Zoetermeer bedacht, maar in 1972 – voor de eerstkomende tien jaar – kwam men daar alweer op terug. Hoe ging dat in zijn werk, die snelle verandering van hoogbouw als icoon van de moderne stad tot toonbeeld van onleefbare architectuur en stedenbouw? De tentoonstelling volgt de ontwikkeling vanaf de jaren ‘50, toen Zoetermeer door het Rijk werd gezien als de juiste plek voor opvang van de Haagse ‘overloop’. Duidelijk wordt hoe in de eerste wijken hoogbouw op tafel kwam met vooral galerijflats, vervolgens hoe de omslag plaats vond. Dan volgen nog kort de latere wijken zoals Rokkeveen, waar opnieuw hoogbouw kwam, maar in andere vormen. Tot slot toont de tentoonstelling iets van de plannen voor de Entree met eigentijdse hoogbouw.

Klik hier om de tentoonstelling online in 3D te bekijken In beeld gebracht door Ardito

Vanaf 26 februari is de HGOS tentoonstelling Hoogbouw te zien in ’t Nieuwe Huis, Dorpsstraat 132 Zoetermeer
Klik hier voor meer informatie over locatie en openingstijden tentoonstelling

Bekijk in de video hieronder de toelichting de hoogbouw in Zoetermeer door Arjen van den Burg (HGOS), samensteller van de tentoonstelling:

Deze tentoonstelling is onderdeel van het programma voor Zoetermeer 60 jaar New Town, een programma van de gemeente, Schatbewakers, Architectuurpunt Zoetermeer, HGOS en andere organisaties. De actuele inhoud van het programma staat op https://www.zoetermeerisdeplek.nl/over-ons/zoetermeer-60-jaar-new-town

Share your thoughts