restauratie '1 oude huis

’t Oude Huis – restauratie en uitbreiding, Dorpsstraat 7 - nominatie Gemma Smid Architectuurprijs 2022

Ontwerp: Joost Boshuizen Architectuur | studioJBA
Opdrachtgever: L.S. Holding – De eerste verdieping
Programma: Restauratie rijksmonument, uitbreiding geschikt maken voor trainingslocatie en kantoor

uitbreiding aan t oude huis

Nieuw hoofdstuk in de geschiedenis

Het rijksmonument ’T Oude Huis aan de dorpsstraat heeft een rijke geschiedenis, van burgemeesterswoning, tandartsenpraktijk en gemeente kantoor, naar museum. Om deze functies mogelijk te maken, zijn er in de loop der tijd verschillende aanpassingen en toevoegingen aan het gebouw gedaan. Deze aanpassingen vertellen het verhaal van het ’t Oude Huis. Het nieuwe gebruik voor trainingen door ‘de eerste verdieping’ voegt weer een nieuw hoofdstuk toe.

uitbreiding t oude huis met beukenboom

Originele structuur

Deze geschiedenis laat StudioJBA zien. Binnen kreeg het ‘oude Huis weer zoveel mogelijk de originele structuur terug. Kenmerkend hiervoor is de centrale as, die op de begane grond en de 1e verdieping alles met elkaar verbindt. En ook het directe contact vanuit deze as naar de Dorpsstraat en de museumtuin. Op de 1e verdieping kwam een combinatie van eigen werkplekken aan de voorkant en kleinere trainingsruimtes aan de achterkant. De zolder, onder de kenmerkende gebogen spanten van de kap, is een open trainingsruimte met zoveel mogelijk eigen faciliteiten.

uitbreiding oude huis in de beeldentuin

Te gast in de beeldentuin

Het nieuwe gebruik van ’t Oude Huis komt tot uiting in de architectuur van de grote trainingsruimte. Deze is vormgegeven als een moderne, open en transparante uitbreiding. De open structuur van de trainingsruimte is opgebouwd uit een samenstelling van “schijven” en “platen”. De openheid van de uitbouw contrasteert met de geslotenheid van statige oude pand uit 1872. Zo is het duidelijk dat dit een nieuwe toevoeging is. Doordat begane grondvloer verhoogd is ten opzichte van de tuin, blijft het gebouw visueel “los”. Bijzonder is ook dat de oude rode beuk behouden kon blijven. Daardoor is de uitbreiding van binnen- en buitenaf welkom in de beeldentuin als zorgvuldig ontworpen element.

zicht vanuit interieur oude huis op beeldentuin

Vijf gebouwen zijn genomineerd voor de Gemma Smid Architectuurprijs 2022. De architectuurprijs is voor een ontwerp met aansprekende architectonische kwaliteit, dat in de afgelopen twee jaar is gerealiseerd. Bekijk hier alle nominaties.

Je kunt ook stemmen! Maak een keuze uit de vijf genomineerde gebouwen. Het gebouw met de meeste stemmen krijgt de eretitel Gemma Smid Publieksprijs 2022. Je kunt stemmen tot zaterdag 18 juni 2022 (15.00 uur).

Stemmen voor de publieksprijs is gesloten

Welk gebouw verdient de Gemma Smid Publieksprijs 2022 ?
moderne uitbouw bij t oude huis

Fotografie: Alex Berendsen