station lansingerland zoetermeer gevel

Station Lansingerland Zoetermeer, Prismalaan West 1 (Bleiswijk) - nominatie Gemma Smid Architectuurprijs 2020

Ontwerp: Team V Architectuur en Arcadis
Opdrachtgever: Gemeente Zoetermeer namens MRDH, Gemeenschappelijke Regeling Bleizo en ProRail

station met lommerrijke laan over snelweg

Laan op hoogte

Station Lansingerland-Zoetermeer is een groen viaduct over de A12 en de spoorlijn Den Haag – Gouda. Op het brugdek ligt de halte van de RandstadRail. Voetgangers en fietsers kunnen er oversteken. De brug is door Team V Architectuur en Arcadis ontworpen als een lommerrijke laan op hoogte met beplanting van bomen, hagen en gras. De hekwerken rond het dek zijn uitgevoerd in een haarscherp takkenpatroon van hoge-sterkte beton. Het patroon is speciaal voor dit project ontwikkeld.

viaduct station lansingerland zoetermeer
perron station lansingerland zoetermeer

Foto’s: Alex Berendsen

Knooppunt van vervoer

Royale trappen, een hellingbaan en liften verbinden het station met de omgeving. De wachtruimtes zijn hoog, met veel daglicht. De heldere lijnen en doorzichten zorgen ervoor dat gebruikers snel en op een logische manier hun bestemmingen kunnen bereiken. Het station vormt het hart van het knooppunt van spoorlijn, buslijnen, RandstadRail, fietspad en snelweg. Mensen kunnen zo gemakkelijk verschillende vormen van vervoer combineren. Het station ligt net buiten Zoetermeer, maar fungeert wel als nieuwe toegangspoort tot de stad.

station lansingerland zoetermeer met trein
hekwerk station

Zes gebouwen zijn genomineerd voor de Gemma Smid Architectuurprijs 2020. De architectuurprijs is voor een ontwerp met aansprekende architectonische kwaliteit, dat in de afgelopen twee jaar is gerealiseerd. Bekijk hier alle nominaties.

Je kunt ook stemmen! Maak een keuze uit de zes genomineerde gebouwen. Het gebouw met de meeste stemmen krijgt de eretitel Gemma Smid Publieksprijs 2020. Je kunt stemmen tot zaterdag 12 september 2020 (15.00 uur).