stadskwartie palenstein met hoogteaccent

Stadskwartier Palenstein, Schepenenveld 46 e.o. - nominatie Gemma Smid Architectuurprijs 2022

Ontwerp: LEVS architecten
Opdrachtgever: De Goede Woning
Programma: 20.300 m² met 155 sociale huur- en vrije sectorwoningen, 3.800 m² commerciële ruimte

stadskwartier palenstein in vogelvlucht

Nieuw sociaal hart als scharnier

Van een anonieme omgeving een stedelijke ruimte maken was een belangrijk doel. Het ruim opgezette woon- en winkelcentrum ligt op een belangrijk scharnierpunt in het stedenbouwkundig plan van de wijk Palenstein. De singel wordt hier de nieuwe levensader van de wijk, het plein vormt het hart. Aan het autovrije plein is het Castellum Palensteyn, met scholen, kinderopvang, grand café en een sporthal, al opgeleverd. Het Stadskwartier aan de andere kant rondt het plein af. Een nieuw leefmilieu in het hart van Palenstein.

appartementen stadskwartier Palenstein

Bastion met compacte torens

Het ensemble is in wezen één bouwblok. Maar door differentiatie in de bouwhoogte, doorkijkjes tussen de zes torens en verhoogde binnentuinen te maken, ontstaat er een woon- en werkgebied dat rondom varieert in sfeer. Er is een rustige autovrije waterkant en een levendig autovrij plein, de bedrijvige supermarktzijde waar geparkeerd wordt en de stedelijke drukte van de hoofdweg. De hoogste toren reikt tot elf verdiepingen, de laagste tot vijf.

balkons in toren stadskwartier palenstein

Ontkoppeling van gevel en programma

Het bouwblok van stadskwartier Palenstein volgt de rooilijn en heeft vijf hoogteaccenten op een plint van supermarkt en winkels. Alle appartementen in deze torens hebben een portiekontsluiting en rondom door- en uitzichten. In het groene binnengebied wordt deels op maaiveldniveau geparkeerd, deels is het binnengebied opgetild en uitgevoerd als daktuin boven de supermarkten en winkels. Het complex heeft 155 sociale en vrije sector huurwoningen, van jongerenwoningen tot eengezinswoningen.

Een plint van lichtgele baksteen omlijnt het hele volume en bindt het ensemble. Hier benadrukt ze de dubbelhoge plint met winkels, daar omvat ze vier verdieping aan woningen. Daarboven gebruikt Levs twee tinten rood om de gelaagdheid in het metselwerk te benadrukken.

In plaats van gas zorgt een warmte-koude-opslag installatie (WKO), met ruim 250 ondergrondse buizen, dat elke woning individueel verwarmd en gekoeld wordt. Daarnaast zorgt een ruime bezetting van zonnepanelen op de hoge daken en een volledige sedum-bedekking van de daktuinen voor een bijna-energie-neutraal en klimaat-adaptief gebouw.

appartementen stadskwartier palenstein

Vijf gebouwen zijn genomineerd voor de Gemma Smid Architectuurprijs 2022. De architectuurprijs is voor een ontwerp met aansprekende architectonische kwaliteit, dat in de afgelopen twee jaar is gerealiseerd. Bekijk hier alle nominaties.

Je kunt ook stemmen! Maak een keuze uit de vijf genomineerde gebouwen. Het gebouw met de meeste stemmen krijgt de eretitel Gemma Smid Publieksprijs 2022. Je kunt stemmen tot zaterdag 18 juni 2022 (15.00 uur).

Stemmen voor de publieksprijs is gesloten

Welk gebouw verdient de Gemma Smid Publieksprijs 2022 ?
balkons stadskwartier palenstein

Fotografie: Alex Berendsen. Vogelvlucht: LEVS architecten