groen iinterieur bibliotheek stadhuis Zoetermeer

Stadhuis-Forum, Stadhuisplein 1 - nominatie Gemma Smid Architectuurprijs 2018

Ontwerp: Common Affairs en OTH architecten
Opdrachtgever: Gemeente Zoetermeer
Foto’s: Alex Berendsen

stadhuis Forum Zoetermeer gevel nominatie architectuurprijs

Aan de pleingevel is gekozen voor meer transparantie dan er in de oude gevel was. Zo zijn de mensen die in het stadhuis werken zichtbaar en wordt de relatie met het openbare leven versterkt. Willekeurige knikken in de gevelelementen zorgen voor een dynamisch beeld. De aluminium panelen zijn licht, demontabel en hoogwaardig geïsoleerd. In het interieur is gebruik gemaakt van verschillende kleuren om de vele verschillende functies hun eigen plek te geven.

De duurzaamheid van het oude gebouw, Energielabel G is omgezet naar Energielabel A+. Het gebruiksoppervlak is van 29.000 naar 17.000 m2 teruggebracht wat een jaarlijkse kostenbesparing oplevert. Er wordt nu gebruikt gemaakt van flexibele werkplekken. Bovendien zijn de plekken afgestemd op de verschillende activiteiten.

trap in bibliotheek Zoetermeer

Het oude gebouw van het stadhuis en de bibliotheek is volledig vernieuwd. Common Affairs ontwierp een hele open gevel van bronskleurig aluminium en gekleurde glazen vlakken. Het interieur van het Stadhuis Forum is door OTH architecten opnieuw ingericht: kleurrijk en transparant. Bijzonder is dat de ruimten van de bibliotheek in één ruimte liggen met de publieksfuncties van het stadhuis, zoals de raadszaal, trouwzaal en het publieksplein.

gevel met bronskleurige beplating stadhuis Zoetermeer
Nieuwe gevel stadhuis Zoetermeer architectuur

Vijf gebouwen zijn genomineerd voor de Gemma Smid Architectuurprijs 2018. De architectuurprijs is voor een ontwerp met aansprekende architectonische kwaliteit, dat in de afgelopen twee jaar is gerealiseerd. Bekijk hier alle nominaties.

Je kunt ook stemmen! Maak een keuze uit de vijf genomineerde gebouwen. Het gebouw met de meeste stemmen krijgt de eretitel Gemma Smid Publieksprijs 2018. Je kunt stemmen tot maandag 28 mei.