Scholieren maken plannen voor herinrichten Meerzicht

Burgemeester Michel Bezuijen reikte maandag 11 april prijzen uit aan leerlingen van het Alfrink College en het ONC Parkdreef voor de beste ideeën van het scholenprogramma Maak Meerzicht Mooi! Bij het ONC  Parkdreef won het plan Skatepark van Ezra, Wahed, Jairo, Jimi, Sydney, Jordan (mavo 3). Voor het Alfrink College viel het plan Studiecafé in de prijzen, bedacht door Diya, Serenity, Matthijs, Jake, Fatima en Luna (vwo 4).

De leerlingen mochten meedenken over het herinrichten van delen van de wijk Meerzicht in Zoetermeer om deze duurzaam leefbaarder te maken. Zij bogen zich onder andere over de vraag hoe de buitenruimte het best kan worden ingericht. Ze deden dit naar aanleiding van de wijkanalyse die in 2019 heeft plaatsgevonden.

Verbetering van Meerzicht is hard nodig zagen de leerlingen. Veel is er kapot, vies en het voelt niet overal veilig. Zij maakten plannen voor het aantrekkelijker maken van het winkelcentrum, de plinten – begane grond – van de grote flats en het skatepark. Hiervoor hebben zij zich ingeleefd in de bewoners en gekeken hoe zij de plekken zelf ervaren.

Skatepark Abdissenbos

Sporten, bewegen en ontmoeten is gezond en dat kan bij het skatepark aan het Abdissenbos. Maar de leerlingen van dit winnende plan zien dat het niet veel meer wordt gebruikt omdat de ijzeren constructie onveilig is en het er oud uitziet. Het zou vervangen moeten worden door beton. Ook zouden er volgens hen in plaats van het gecombineerde voetbal- en basketbalveld twee aparte velden moeten komen, omdat er nu vaak ruzies zijn over wie het veld mag gebruiken.

Studiecafé

In Meerzicht is behoefte aan ruimte om rustig te studeren of werken, denken de winnaars van het plan voor een studiecafé. Daarom toveren zij een paar garageboxen onder de flat aan het Laveibos om tot een lichte kleurrijke ruimte met tafels en planten. Daar kun je rustig zitten als het in de flats boven te rumoerig is. Zo verbeteren ze bovendien de ruimte rondom de flats, die vaak onveilig voelt omdat de begane grond van de gebouwen donker en gesloten is.

Van de andere groepen waren er ideeën voor een groen plein bij het winkelcentrum, nieuwe overkappingen voor de parkeerplaatsen daaromheen, speelruimten in de plinten van de flats, vernieuwen van de stoepen, deuren en verlichting bij de flats en het opknappen van het buurthuis samen met de skatebaan bij het Abdissenbos. Want een mooie vernieuwde omgeving en gebouwen zijn volgens de leerlingen veel aantrekkelijker en dat voelt ook veel veiliger.

Maak Meerzicht Mooi!

Herfst 2021 werden 120 leerlingen (vwo 4) van het Alfrink College en 200 leerlingen (mavo 3) van het ONC Parkdreef uitgedaagd om mee te denken over de wijk Meerzicht in Zoetermeer. Tijdens het scholenprogramma Maak Meerzicht Mooi! gaan ze aan de slag met de vraag: Hoe kun je ervoor zorgen dat het voor verschillende generaties goed en mooi wonen blijft in deze wijk? Met hun idee konden de leerlingen een mooie prijs winnen.

Op de stoel van de raadsleden

Bijzonder is dat de gemeente echt met de ideeën aan de slag wil om zo de wijk Meerzicht mooier te maken! Worden wij er dan ook bij betrokken, vraagt een leerling. Zeker, daar zal de burgemeester zich hard voor maken, al kan hij niet toezeggen dat de uitvoering al snel plaats kan vinden. Zo werkt politiek immers, er komt veel bij dit soort projecten kijken. Dat hebben de leerlingen ook geleerd bij dit project. De 7 groepen die vandaag presenteerden, mochten nu letterlijk en figuurlijk op de stoelen van de raadsleden zitten. Want dat is ook wat de raad doet, zegt jurylid en wethouder Jacobine Groeneveld, nadenken over wat er verbeterd moet worden in de stad, waar gaan we dan beginnen en waar geven we het geld aan uit?

Maandagochtend 11 april 2022 van 9-12 uur was het zover. In de raadzaal dit keer geen raadsleden of studerende studenten, maar scholieren zenuwachtig in de stoelen van raadsleden. Best heel spannend voor een vakjury presenteren! Per school werd 1 groepje leerlingen met het beste idee als winnaar aangewezen.

De vakjury bestond uit: Jakobien Groeneveld, wethouder, Ineke Monshouwer, medewerker bewonersparticipatie De Goede Woning, Anna Vreugdenhil, directeur basisschool De Regenboog, Ellen Perik, gebiedsmanager Kwaliteitsimpuls Meerzicht,  Judith Schotanus, coördinator ArchitectuurPunt Zoetermeer. Het scholenprogramma is georganiseerd door het ArchitectuurPunt Zoetermeer in samenwerking met gemeente Zoetermeer, Alfrink College en ONC Parkdreef.

Foto’s: Ad Jansen

Share your thoughts