burgemeester reikt prijzen uit aan winnaars scholenproject

Scholieren maken van De Entree een groene, iconische wijk

Leerlingen van het Alfrink College (4 VWO) en het ONC Parkdreef (4 HAVO) presenteerden hun creatieve plannen voor De Entree. Burgemeester Charlie Aptroot reikte 28 november 2019 in de raadszaal de prijzen uit aan de winnende groepen ‘Project Haalbaar’ en ‘Groene en futuristische nieuwbouwwijk’.

Denkwereld van jongeren

De gemeente Zoetermeer wil graag weten hoe jongeren over de stad denken en initieerde daarom het scholenproject. De leerlingen kwamen met studieplekken, uitgaansgelegenheden, cafés en winkelcentra. En een hogeschool met zorgopleiding of pabo, studentenwoningen, jongerenhypotheek en chillplek zonder overlast voor omwonenden zijn ook gewenst. Aptroot: “Ik vind het belangrijk dat jonge mensen straks in Zoetermeer kunnen blijven wonen en dat ook graag willen. Daarom betrekken we jongeren actief bij onze stad. Hoe leuk is het als je straks zelf in de nieuwe wijk woont en jouw idee terug ziet.” De ideeën gaan als inspiratie mee in de planvorming voor De Entree.

Iconische elementen

De jongeren gingen op excursie naar de Afrikaweg. Ze vonden het er saai en troosteloos. Als het aan hen ligt, gaat dat veranderen, want de plannen bevatten allemaal iconische elementen die De Entree een speciaal karakter geven: opvallende gebouwen met koepels of kleur, een lichtjespark, kunst en slim gestapelde sportvelden. Een groep bedacht een gondelbaan tussen Centrum West en het station als toeristische trekpleister. Maar daarnaast bevatten de plannen ook heel veel groen en interessante ontmoetingsplekken voor jong en oud.

Tussenpresentatie ONC

Complexe opdracht

De opdracht was om ideeën te bedenken voor De Entree, de nieuwe wijk langs de Afrikaweg, met het thema gezondheid. Een complexe opgave, want daar komt veel bij kijken. De leerlingen kregen daarom ‘masterclasses’ van ambtenaren over groen in de stad, duurzame mobiliteit, sociale verbindingen en gebiedsontwikkeling. Burgemeester Aptroot gaf op beide scholen de aftrap met een minicollege, gevolgd door een gastles over het masterplan voor De Entree door stedenbouwkundige Niek van der Velde. Tussenpresentaties werden gegeven voor wethouders en ambtenaren. De jury was erg onder de indruk van de presentaties.

Winnend plan ONC Parkdreef: Haalbaar

Een heel sociaal idee kwam van de winnende leerlingen van het ONC Parkdreef. Zij bedachten een tuin met studieplekken boven een groen bejaardenhuis, om de jongeren met de oudere bewoners samen te brengen. De senioren geven de jongeren bijles en samen kweken ze in de tuin groenten voor de voedselbank. Ook de duurzame indoor sporthal is gericht op nieuwe sociale contacten. Bovendien hebben de leerlingen heel goed nagedacht over hoe je een park op verschillende manieren gebruikt. Zo bedachten ze afdakjes waar je onder kunt zitten werken als het slechter weer is. Omdat het heel gezond is om veel buiten te zijn. Met de naam haalbaar, doet de groep haar project eigenlijk tekort, zegt de jury. Want het plan is vooral erg inspirerend.

Winnend plan Alfrink College: De groene en futuristische nieuwbouwwijk

De leerlingen van het winnende plan van het Alfrink College bedachten een futuristische koepeltuin bovenop een paar flatgebouwen. Hier kunnen jong en oud elkaar ontmoeten. Samen met de koepel van Spazio kan deze eyecatcher het nieuwe beeldmerk van Zoetermeer worden. De ronde vorm van de koepel komt ook terug in de karakteristieke ronde hoeken van de balkons. Met bovendien toegankelijkheid als kernwaarde, de bus die sneller mag dan auto’s, verlichting, recreatie voor jongeren en een natuurpark voor ouderen, prijst de jury dat de leerlingen goed vanuit het probleem geredeneerd hebben naar de oplossing.

Bruisend en Jong (ONC)

De Entree wordt heel gezellig en vrolijk door kleurrijke planten en kunst. De wijk is sterk op jongeren gericht met een hogeschool, winkelcentrum en jongerenwoningen. Om ze betaalbaar te houden zijn ze klein en komt er een speciale jongerenhypotheek.

Welkom (Alfrink)

Met een gondelbaan zoef je zo van het station naar Centrum West. Halverwege kun je uitstappen bij een groot winkelcentrum. Je kijkt onderweg uit over een wijk met hoogbouw, scholen, een sporthal, een bijzonder leuk eettentje met trap en een park. De Afrikaweg is overkluisd. Daardoor is er minder geluidsoverlast voor bewoners en meer ruimte voor groen en fietsers.

GroenerMeer (ONC)

Dit groene plan richt zich helemaal op beginnende ondernemers, de toekomst van de economie. Ze kunnen er werken, maar ook wonen, uitgaan en sporten. Het wordt een ondernemende, bruisende en duurzame wijk. De Entree wordt bijzonder door het kleurrijke lichtjespark.

Syndezi (Alfrink)

Syndezi betekent verbinding in het Grieks. Het opvallende bruggebouw ligt midden in het gebied en verbindt niet alleen twee gebouwen, maar ook jong en oud. Er zijn binnentuinen, stille werkplekken voor studenten, uitgaansgelegenheden voor jongeren en een speeltuin voor kinderen.

Iconic (ONC)

De Entree wordt een wijk vol iconische gebouwen. Met opvallende kleuren en vormen zoals een cilinder of driehoek. Ook zijn er parken, een versmarkt en sportschool. Opvallendste element is een chill-plek voor jongeren. Een skatepark met banken, maar op afstand van woningen zodat er geen overlast is voor omwonenden.

Gezonde stad (Alfrink)

Sport staat centraal in de gezonde stad. De centrale ontmoetingsplek is een spectaculair gebouw waarin meerdere sportvelden gestapeld zijn op een restaurant. De inrichting van de parken is dan ook actief en dynamisch. Met bijvoorbeeld een panna-veld. Omdat de Afrikaweg wordt overkluisd met een ecoduct zijn er minder auto’s, meer openbaar vervoer en veel groen.

Op 7 oktober gaf burgemeester Aptroot de aftrap voor het Scholenproject ‘Wat beweegt jou, gezond leven in de stad Zoetermeer’. In totaal acht schoolklassen van het Alfrink College (4VWO) en het Oranje Nassau College Parkdreef (4HAVO) namen deel. Acht groepen zijn geselecteerd en mochten hun plan in de raadszaal presenteren voor een jury.

Foto’s: Ad Jansen, Look ad the Picture

ArchitectuurPunt Zoetermeer organiseerde het Scholenproject in opdracht van de gemeente Zoetermeer.

Gezond eettentje met trap
gestapelde sportvelden

Share your thoughts