voorgevel orthopedisch centrum zoetermeer

Reinier Haga Orthopedisch centrum , Toneellaan 2 - nominatie Gemma Smid Architectuurprijs 2020

Ontwerp: EGM architecten
Opdrachtgever: Reinier Haga Orthopedisch centrum

Beweging als overkoepelend thema

Het overkoepelende thema in de orthopedie is ‘beweging’. Dat zie je niet alleen in de zorgprocessen, maar ook in het ontwerp van het zorggebouw door EGM architecten. De witte, golvende gevelpanelen zijn als glasgordijnen om het gebouw gedrapeerd. De raampartijen zijn ritmisch vormgegeven. Binnen zijn er activerende frisse kleuren en golvende houten lamellen. Rondom het atrium ligt een sport- en bewegingsgebied. Hier werken patiënten met een fysiotherapeut aan hun herstel. Een bijzonderheid is dat men vanuit de operatiekamers naar buiten kan kijken. Dit zorgt voor een goed dagritmegevoel tijdens de vaak lange operaties.

Duurzame lavastenen parkeergarage

De gevel van de naastgelegen parkeergarage bestaat uit gaaspanelen gevuld met lavastenen en groen. Deze materialen zorgen voor optimale geluidsabsorptie Dit biedt bovendien kansen voor grotere biodiversiteit en verhoogt de luchtkwaliteit.

houten lamellen orthopedisch centrum

Luxe stadsvilla

Het nieuwe centrum oogt als een luxe stadsvilla. Het drielaagse gebouw zoekt qua schaal aansluiting bij de omringende bestaande bebouwing. De uitkragende tweede verdieping vormt een luifel boven de hoofdentree. De kliniek is verbonden met het naastgelegen LangeLand Ziekenhuis en ligt in het Zorghart van Zoetermeer.

Zes gebouwen zijn genomineerd voor de Gemma Smid Architectuurprijs 2020. De architectuurprijs is voor een ontwerp met aansprekende architectonische kwaliteit, dat in de afgelopen twee jaar is gerealiseerd. Bekijk hier alle nominaties.

Je kunt ook stemmen! Maak een keuze uit de zes genomineerde gebouwen. Het gebouw met de meeste stemmen krijgt de eretitel Gemma Smid Publieksprijs 2020. Je kunt stemmen tot zaterdag 12 september 2020 (15.00 uur).

Foto’s: Rob van Esch – Architectuurfotograaf en Alex Berendsen