Onthulling informatiebord watertoren door wethouder Willeke Mertens

Op zaterdag 9 september heeft Wethouder Willeke Mertens de Open Monumentendagen in Zoetermeer geopend bij de watertoren De Tien Gemeenten. Zij deed dat door het onthullen van een bord met informatie over de watertoren in aanwezigheid van genodigden en buurtbewoners. Mevrouw Mertens wees daarbij op het belang van het doorgeven van levend erfgoed, het thema van de Open Monumentendag in 2023. 

In 2009 besloot de gemeenteraad om in samenwerking met HGOS borden te laten plaatsen met informatie over gebouwen of plekken die belangrijk zijn voor de geschiedenis van Zoetermeer. Watertoren De Tien Gemeenten is zo’n gebouw. De aanleg van de waterleiding en bouw van de watertoren betekende een enorme verbetering van de volksgezondheid in Zoetermeer-Zegwaart en omliggende dorpen. De toren bevat een drinkwatervat van 500 m3 met een bijzondere vorm. De toren speelde later ook een prominente rol in het ontwerp van de wijk Rokkeveen.

Het historisch informatiebord staat langs het fietspad bij de Derde Stationsstraat 369. Het bord heeft een QR-code, waarmee de watertoren ook van binnen kan worden bekeken.

Het comité Open Monumentendag Zoetermeer heeft de indruk dat de dagen goed werden bezocht. Het was mooi weer en er was veel waardering voor de diverse optredens en exposities. In totaal waren er op zaterdag achtentwintig locaties geopend, op zondag zes.

Foto’s: Ardito

Share your thoughts