museum de voorde

Museum De Voorde , Zuidwaarts 2 - nominatie Gemma Smid Architectuurprijs 2020

Ontwerp: Common Affairs
Opdrachtgever: Museum De Voorde en gemeente Zoetermeer

Transformatie

In de tentoonstellingsruimte op de begane grond van Museum De Voorde stonden ooit de publieksbalies in het Stadhuis en liep men over de grote maquette van Zoetermeer onder een glasplaat in de vloer. Waar Common Affairs nu de entree van het museum ontwierp met de receptie, een gezellig koffiehoekje en een winkeltje, was voorheen een verborgen hoekje van het Stadhuis, met een wirwar van doorgangen en trappen. Uitgangspunt van de transformatie was het behoud van de bestaande draagconstructie. Daarbij is alles gestript en bleef alleen het betonnen geraamte over.

relief in gevelbekleding museum de voorde
museum de voorde zoetermeer

Markante kleur

Het museum heeft een duidelijk herkenbaar gezicht. Dat is vooral aan de Marktzijde duidelijk te zien. Hier kreeg de gevel juist niet de goudbeige kleur van het Stadhuis, maar een ‘eigenwijze’ paarse tint. Het heeft het opvallende gebouw meteen de passende bijnaam De Milka opgeleverd.

Foto boven: Common Affairs / beeld: Jeroen Musch
Overige foto’s: Alex Berendsen

museum de voorde zoetermeer

Zes gebouwen zijn genomineerd voor de Gemma Smid Architectuurprijs 2020. De architectuurprijs is voor een ontwerp met aansprekende architectonische kwaliteit, dat in de afgelopen twee jaar is gerealiseerd. Bekijk hier alle nominaties.

Je kunt ook stemmen! Maak een keuze uit de zes genomineerde gebouwen. Het gebouw met de meeste stemmen krijgt de eretitel Gemma Smid Publieksprijs 2020. Je kunt stemmen tot zaterdag 12 september 2020 (15.00 uur).