voorgeven kindcentrum Toverberg met verspringende ramen

Kindcentrum Toverberg, Toverberg 3-4 - nominatie Gemma Smid Architectuurprijs 2018

Ontwerp: LIAG architecten en bouwadviseurs
Opdrachtgever: Unicoz Onderwijsgroep
Foto’s: Alex Berendsen

glijbaan in interieur kindcentrum toverberg

De school heeft als onderwijsvisie dat er geen dichte ruimtes mogen zijn. De directeur en docenten werken met de kinderen in één open ruimte. Daarom zijn er in de school geen gesloten klaslokalen of kantoorruimten meer. In wisselende leergroepen wordt het onderwijs afgestemd op de persoonlijke  leerbehoeften van de kinderen. De verschillende units hebben hoeken waar met groepen of individueel gewerkt kan worden.

In het midden van De Toverberg ligt een speelhoek en er is een heuse binnenglijbaan. Langs de gevels bevinden zich de groepsplekken als open zones. De activiteiten binnen de school zijn door de ramen ook van buiten goed zichtbaar. Wit stucwerk wordt in de gevel gecombineerd met geel metselwerk.

Voor het meubilair en interieurontwerp heeft LIAG samengewerkt met Marjo van Keulen. Ontwerp buitenruimte is van Wissing Ruimtelijk denkers.

interieur school zonder klassen Toverberg Zoetermeer

Het nieuwe gebouw voor basisschool ‘t Schrijverke en kinderopvang De Drie Ballonnen heeft geen klaslokalen. Kindcentrum Toverberg is ontworpen vanuit een vernieuwde visie op het basisonderwijs. De grote open ruimte wordt door vloeren op diverse hoogten opgedeeld in verschillende speelse plekken. De verspringende ramen sluiten aan op het unieke interieur en hebben brede vensterbanken die uitnodigen om te zitten of leren.

Gevel aan het groene schoolplein van de Toverberg
gevel architectuur de toverberg

Vijf gebouwen zijn genomineerd voor de Gemma Smid Architectuurprijs 2018. De architectuurprijs is voor een ontwerp met aansprekende architectonische kwaliteit, dat in de afgelopen twee jaar is gerealiseerd. Bekijk hier alle nominaties.

Je kunt ook stemmen! Maak een keuze uit de vijf genomineerde gebouwen. Het gebouw met de meeste stemmen krijgt de eretitel Gemma Smid Publieksprijs 2018. Je kunt stemmen tot maandag 28 mei.