kindcentrum De Entree met buitentrap

Kindcentrum De Entree, Overwater 1 - nominatie Gemma Smid Architectuurprijs 2022

Ontwerp: LIAG architecten
Opdrachtgever: gemeente Zoetermeer / Unicoz
Programma: Primair onderwijs, kinderdagopvang, speeltaalhuis, buitenschoolse opvang en ontmoetingsplek voor ouders

Uitdagende leeromgeving

Kindgericht, talentgericht en toekomstgericht zijn de kernwoorden van Kindcentrum De Entree. De school geeft onderwijs waarbij het kind extra wordt geprikkeld om onderzoekend te leren. Er is ruimte om talenten en vaardigheden te ontwikkelen in de vorm van techniek, sport, drama of koken.

Elke jaargroep heeft een eigen basisruimte. Dit is de thuisbasis voor de kinderen. Hier krijgen ze instructie, worden verhalen verteld en praten ze met elkaar. Liag ontwierp ook de ruimten voor het atelieronderwijs: de leerateliers. Elk met een eigen thema zoals theater, bouwatelier en huishoek, media-atelier en ontdekatelier. De gezamenlijke ruimten die de groepen met elkaar delen, zijn de speelleerpleinen. Uitdagend ingericht met afwisselend meubilair.

kindcentrum de entree ligt in groene omgeving

Open onderwijsconcept

Het open onderwijsconcept komt terug in de opzet van het gebouw. Op de begane grond krijgt de onderbouw les en liggen het kinderdagverblijf en het speeltaalhuis. Liag creëerde een grote multifunctionele speelruimte tegenover de grote trap die ook als tribune of voorleesplek gebruikt wordt. Op de eerste verdieping is de bovenbouw gehuisvest, met tegen de gevel de basis-instructieruimten. Grote glazen schuifpuien verbinden deze met het middengebied waar de leerpleinen zijn. Hier vind je de leerateliers en open samenwerkplekken. De ‘ontmoetingskeuken’ is letterlijk en figuurlijk de centrale plek in het gebouw. Ouders en kinderen komen hier samen koken.

Het schoolgebouw voorziet de kinderen en medewerkers in flink wat ruimte die veel vrijheid biedt voor de gewenste flexibiliteit in onderwijsvormen. Daglicht dringt tot diep in het gebouw door via de vide en een riante lichtstraat.

trappen in kindcenyrum de entree

Verbinding met buiten en duurzaamheid

Kindcentrum De Entree ligt als een paviljoen ingebed in een park tussen heuvels en bomen. Het gebouw heeft twee bouwlagen met een plint van donker metselwerk en een gemengde beige/bruine eerste verdieping. De verdieping is kleiner dan de begane grond, waardoor een dakterras kon worden gemaakt met een brede trap naar het speelterrein in het park. De Entree is gasloos en energieneutraal. Veel aandacht gaat uit naar gebruikscomfort en duurzaamheid op alle vlakken. Denk aan zonnepanelen op het dak, LED-verlichting, een warmtepomp en HR+++ glas.

ingang kindcentrum de entree

Vijf gebouwen zijn genomineerd voor de Gemma Smid Architectuurprijs 2022. De architectuurprijs is voor een ontwerp met aansprekende architectonische kwaliteit, dat in de afgelopen twee jaar is gerealiseerd. Bekijk hier alle nominaties.

Je kunt ook stemmen! Maak een keuze uit de vijf genomineerde gebouwen. Het gebouw met de meeste stemmen krijgt de eretitel Gemma Smid Publieksprijs 2022. Je kunt stemmen tot zaterdag 18 juni 2022 (15.00 uur).

Stemmen voor de publieksprijs is gesloten

Welk gebouw verdient de Gemma Smid Publieksprijs 2022 ?
ontmoetingsruimte in kindcentrum de entree

Fotografie: Alex Berendsen en Ben Vulkers