kantoorgebouw sasma

Kantoorgebouw Sasma, Willem Dreeslaan 301 - nominatie Gemma Smid Architectuurprijs 2022

Ontwerp: Houweling Architecten
Opdrachtgever: Sasma
Programma: kantoorgebouw met ontvangst- en onderzoeksruimten voor leverancier bulk alcohol

kantoorgebouw sasma in de schemering

Karakteristiek kantoor op maat

Het kantoor van Sasma is van binnenuit ontworpen, volledig op maat voor de opdrachtgever. Het is gericht op optimale gezonde werkplekken, functionaliteit en uitstraling, zowel naar binnen als buiten ruimtelijk in de omgeving. Sasma, voorheen gevestigd in een huurpand in Zoetermeer heeft een aantal belangrijke wensen:

  • ruime kantoor-werkvloer met open, zeer lichte structuur ook over de verdiepingen met goede zonwering;
  • een prominente rol voor kantine met buitenterras;
  • een uitgekiende, slimme routing door het pand;
  • een duurzaam en energiezuinig gebouw;
  • op architectonisch gebied een aansprekend, herkenbaar, licht, modern, luxe pand met een open uitstraling.
kantine aan dakterras kantoorgebouw sasma

Glas en zonwering van okergele lamellen

De open structuur met zoveel mogelijk glas garandeert de zichtlijnen rondom en creëren een zo licht mogelijke werkvloer. Dichte geveldelen liggen daar waar puur noodzakelijk. Zonwering is met al dit glas een zeer belangrijke factor. Niet alleen om het klimaat binnen te waarborgen, maar ook om te anticiperen op het invallende licht op de werkplekken. De oplossing hiervoor zijn de beweegbare verticale lamellen. De geeltint van de lamellen is een knipoog naar de licht okergele steen die als voorkeurmateriaal in het hier geldende beeldkwaliteitsplan wordt gevraagd.

s vorm in gevel sasma

S-vorm, naam en print als blikvangers

De lamellen worden samen met het glas ingekaderd door een eenvoudige herkenbare S(asma)-vorm. De vorm wordt door een donkere functionele plint van het maaiveld getild en gedragen door de herkenbare naamsaanduiding van het bedrijf. De transparante entree op de begane grond heeft een belangrijke rol met daaromheen alle technische functies. De aansprekende trap met grote vide door het gehele gebouw verbindt de verdiepingen met elkaar. Dit wordt versterkt door een grote print als blikvanger. Op de verdiepingen liggen de kantoren en /onderzoekruimten.

terras van kantoorgebouw sasma

Vijf gebouwen zijn genomineerd voor de Gemma Smid Architectuurprijs 2022. De architectuurprijs is voor een ontwerp met aansprekende architectonische kwaliteit, dat in de afgelopen twee jaar is gerealiseerd. Bekijk hier alle nominaties.

Je kunt ook stemmen! Maak een keuze uit de vijf genomineerde gebouwen. Het gebouw met de meeste stemmen krijgt de eretitel Gemma Smid Publieksprijs 2022. Je kunt stemmen tot zaterdag 18 juni 2022 (15.00 uur).

Stemmen voor de publieksprijs is gesloten

Welk gebouw verdient de Gemma Smid Publieksprijs 2022 ?
trap in kantoorruimte sasma

Fotografie: Alex Berendsen en Robert Koelewijn