Il Classico: gas-loze jongerenwoningen in voormalig kantoor
Begin april zijn de nieuwe jongerenwoningen in Il Classsico opgeleverd. Twee aspecten maken deze transformatie van het voormalige kantoorgebouw bijzonder: de speciale oplossingen die de geluidshinder van de tunnelbak tegengaan en de duurzame warmtepompen. Albert van Eerden (architectenbureau Meijer en van Eerden,) vertelt over het ontwerp tijdens het projectbezoek van het ArchitectuurPunt Zoetermeer i.s.m. OZB op 10 april 2019.
Het kantoorpand is oorspronkelijk begin jaren 90 gebouwd, toentertijd voor Zeeman Vastgoed en ontworpen door Van der Zee en Ybema, gevestigd in Zoetermeer. Nu is Il Classico door Resim Vastgoed uit Harskamp getransformeerd naar 53 woningen. De twee kamer woningen zijn vooral bestemd voor jongeren en liggen aan weerszijden van een middengang. Op de bovenste verdieping is een gemeenschappelijk dakterras met uitzicht over de stad.
De gevel en klassieke kenmerken, zoals de “zuilen” van geglazuurd metselwerk naast de entree van het oorspronkelijke gebouw zijn behouden gebleven. Het klassieke thema is doorgezet in het interieur. De nieuwe gangen kregen prints op de muren van klassieke Italiaanse steden. Zo ziet het interieur er levendig uit.
Geluidwering nodig door drukke weg
Il Classico ligt in het centrum van Zoetermeer aan de drukke Europaweg. Vanwege het verkeerslawaai was transformatie naar woningen alleen mogelijk met speciale geluidwerende voorzieningen. Een deel van de woningen ligt uitsluitend aan de weg. Voor de basisventilatie worden geluidwerende suskasten gebruikt. Maar een eis is ook dat er daarnaast voor spuiventilatie minstens één raam geopend kan worden, zonder dat het verkeerslawaai storend is. Voor de slaakkamer ramen is daarom een speciaal voorzetraam geplaatst met openingen aan de zijkant waar geluidsabsorberende materialen zijn opgenomen (Metaglas). Zo komt wel de buitenlucht binnen, maar niet het lawaai. Bezoekers konden tijdens het projectbezoek zelf heel duidelijk het verschil ervaren tussen het geluid bij een open raam met, en open raam zonder voorzetraam. Een groot verschil. Terwijl het glas nauwelijks te zien is.
Stille warmtepompen
Ook vroegen bezoekers zich af of de warmtepompen niet te veel geluidsoverlast zouden geven. Rob van Bergenhenegouwen van Nibe warmtepompen, licht toe dat hier geen ventilatoren buiten zijn geplaatst. De gasloze woningen hebben elk een eigen lucht-water warmtepomp, die werkt op de ventilatielucht. De in de woning opgewarmde lucht is de bron voor de warmtepomp die zorgt voor verwarming en warm water. Bewoners moeten er wel voor zorgen dat de ventilatieopeningen in de ramen niet door gordijnen worden geblokkeerd. Ook de warmtepomp zelf zorgt niet voor geluid in de woning. Resim heeft namelijk een extra zware deur met rubberprofielen geplaatst in de bergruimte waarin de pomp staat.