Gymworld, Amerikaweg 135 - nominatie Gemma Smid Architectuurprijs 2020

Ontwerp: VenhoevenCS architecture+urbanism
Opdrachtgever: Gemeente Zoetermeer

Gevel gebouw gymworld met verspringende volumes

Gebouw als een wolk

Het nieuwe sportgebouw is door VenhoevenCS architecture+urbanism ontworpen als een wolk van ruimtes die boven het landschap zweven. Elk volume heeft een andere gevelafwerking, die verwijst naar wat binnen gebeurt. Zo is het lijnenspel op de ruimte met free running een vertaling van de bewegingen die binnen gemaakt worden en verwijst het gevelbeeld van de trampolinehal naar de overspanning van de trampolines. Deze gevelbehandeling geeft de functionele sportruimtes een spannende en eigentijdse uitstraling. De volumes verschillen in grootte en hoogte van elkaar, waardoor het gebouw er aan alle kanten anders uitziet. De ingang is het visitekaartje van het gebouw. Trappen en liften steken uit de wolk en nodigen de bezoeker uit om binnen te komen.

interieur gymworld
entree trap gymworld

Sportcomplex

Gymworld is een trainings- en wedstrijdlocatie voor 4.000 Zoetermeerse gymnasten. De grootste verenigingen die het complex gebruiken zijn GV Pro Patria en CGV Zoetermeer. Ook is er ruimte voor free-running, dansen, fysiotherapie en horeca.

sportgebouw gymworld
gymworld zoetermeer met verschillende gevelbekleding

Zes gebouwen zijn genomineerd voor de Gemma Smid Architectuurprijs 2020. De architectuurprijs is voor een ontwerp met aansprekende architectonische kwaliteit, dat in de afgelopen twee jaar is gerealiseerd. Bekijk hier alle nominaties.

Je kunt ook stemmen! Maak een keuze uit de zes genomineerde gebouwen. Het gebouw met de meeste stemmen krijgt de eretitel Gemma Smid Publieksprijs 2020. Je kunt stemmen tot zaterdag 12 september 2020 (15.00 uur).