gevel politieburea en brandweerkazerne in Zoetermeer

Het gebouw van de maand: Politiebureau en brandweerkazerne

Zoetermeer kent unieke architectuur waar de meeste mensen onwetend langslopen. In de serie ‘Het gebouw van de maand’ laat Architectuur Punt Zoetermeer verschillende bijzondere gebouwen zien. Deze maand is het een ensemble van gebouwen in het Stadscentrum: het politiebureau en de brandweerkazerne.

Het politiebureau en de brandweerkazerne zijn veertig jaar geleden gerealiseerd aan het Burgemeester Wegstapelplein en de Brusselsestraat. Het waren toen de markante aanvoerders van een nog te bouwen stadscentrum. Er verscheen een rode ‘rots’ in verder braakliggend land. Publieke voorzieningen konden de explosieve groei van de bevolking meestal niet bijbenen. De (toen nog) gemeentepolitie zat in een noodgebouw aan het W.A. Plantsoen. Op een bevolking van 60.000 inwoners was er bijvoorbeeld maar één cel.

historische foto politieburea zoetermeer
politiebureau in aanbouw

Gemeentearchitect ontwerpt bijzonder ensemble

Halverwege de jaren zeventig kreeg architect Frans de Man, hoofd van de afdeling Architectuur en Bouwkunde van de gemeente Zoetermeer, de opdracht om een politiebureau en brandweerkazerne te ontwerpen. ‘Uitbesteden’ moest nog worden bedacht. De kennis en kunde was in huis bij de gemeente zelf.

Het luxueuze ontwerp droeg bij aan de kosten ervan: fl. 16 mln. Het budget komt er evenwel. In mei 1978 wordt de eerste paal geslagen. In januari 1981 vindt de officiële opening plaats door de toenmalige minister van Binnenlandse Zaken Hans Wiegel. “Een knap staaltje vakmanschap, sfeervol, modern, functioneel, goed geoutilleerd, markant, mannelijk, stoer, voortreffelijk en uniek” aldus de verschillende hoogwaardigheidsbekleders bij de opening. (1974)

Wat maakt dit ensemble zo uniek?

Het is een modern ensemble van gebouwen geworden met markante rode bakstenen en verspringende gevels, een kleinschalige maatvoering, gesegmenteerde raampartijen en schuine daken, belegd met koperkleurige Eternit leien. Twee aparte gebouwen die één geheel vormen en zich scharen rond de relatieve intimiteit van een binnenplaats.

De 24 meter hoge oefentoren van de brandweerkazerne maakt het gemakkelijk om gebouw en locatie te herkennen. Stedenbouwkundig is het direct aan het hoofdwegenstelsel van Zoetermeer gesitueerd zodat alle wijken binnen korte tijd zijn te bereiken. Het gebouw van de maand is een uniek historisch ensemble van gebouwen in Zoetermeer.

Tekst: Wouter Reitsma
Foto’s: Ad Jansen en Theo Roest, politiebureau in aanbouw, 1980

Dit artikel verscheen eerder op Zoetermeer Actief. Het gebouw van de maand is gekozen door ArchitectuurPunt Zoetermeer.

oefentoren brandweer in Zoetermeer

Share your thoughts