Het gebouw van de maand: Oosterpoort, Zanzibarplein

Zoetermeer kent unieke architectuur waar de meeste mensen onwetend langslopen. Meer weten over welke architectuur Zoetermeer rijk is? In de serie ‘Het gebouw van de maand’ laat Architectuur Punt Zoetermeer verschillende bijzondere gebouwen zien, deze maand de Oosterpoort aan het Zanzibarplein.

Het Welzijnscluster Oosterpoort uit 2006 maakt deel uit van het deelgebied Centrum Zuid van de wijk Oosterheem. Het cluster combineert drie basisscholen, een sporthal, een handbalvereniging, wijkaccommodatie, kinderopvang, jongerensoos, bibliotheek en 35 appartementen.

Het cluster is door Jeanne Dekkers Architectuur ontworpen als één geheel, in één materiaal en in één kleur. De rood-oranje baksteen geeft het gebied eenheid en zijn eigen identiteit. Zelfs het kunstwerk ‘De schelp van Oosterheem’ van Caroline Kortenhorst en Mark Oonk is voorzien van deze stenen en het dak van de sporthal is ook rood-oranje.

De appartementen zweven boven de openbare school aan de westzijde. Via een glazen ‘koker’ aan het plein kun je naar boven gaan. De galerijen liggen los van de woningen, zodat meer licht de woningen binnenvalt en er meer privacy is.

gebouw Oosterpoort in Zoetermeer wijk Oosterheem

 

 

In het project zit een aantal slimmigheden die je op het eerste gezicht niet ziet. Zo is er voor de wijk een aantal ‘schoolwoningen’ aan het Zanzibarplein gerealiseerd. Een nieuwe wijk heeft in het begin een babyboom, een paar jaar later zijn er minder kinderen. Daarom kunnen er een aantal klaslokalen na die tijd omgebouwd worden naar appartementen.

Er zijn twee basisscholen tegen elkaar aan gebouwd en deze zijn door middel van slimme schuifwanden aan elkaar te koppelen. Deze combinatie zorgt ervoor dat de school altijd kan beschikken over een grote aula.

Ook is er nagedacht over de buitenruimte. Meestal wordt de buitenruimte naast scholen afgesloten met hekken. Dan kunnen de buurtkinderen er na schooltijd niet spelen of sporten. Daar is hier uitdrukkelijk niet voor gekozen. De buitenruimte is er voor de wijk, ook nadat de gebouwen gesloten zijn. Zelfs het dak van de fietsenstalling doet hierin mee, het is immers de tribune aan het sportveld.

Tekst: Helga Snel
Foto’s: Dick Valentijn

Dit artikel verscheen eerder op Zoetermeer Actief Het gebouw van de maand is gekozen door ArchitectuurPunt Zoetermeer.

Share your thoughts