luchtfoto appartementen nuova campagna kow architecten

Gebouw van de maand: Nuova Campagna door KOW architecten

Zoetermeer kent unieke architectuur waar de meeste mensen onwetend langslopen. In de serie ‘Het gebouw van de maand’ laat Architectuur Punt Zoetermeer verschillende bijzondere gebouwen zien. Deze maand Nuova Campagna, Amazonestroom 10-274, in de wijk Oosterheem naar ontwerp van KOW architecten.

Rond 1970 was er in Nederland algemene afkeer van appartementen in hoogbouw als woonvorm voor gezinnen ontstaan, waardoor bij de bouw van de wijk Meerzicht vrij plotseling met hoogbouw werd gestopt. Pas in Rokkeveen kwamen weer appartementencomplexen van de grond die geen verzet opriepen. Het aandeel “senioren” met een redelijk gevulde beurs nam toe en ook Zoetermeer wilde voor die doelgroep bouwen. Voordeel zou zijn dat mensen oudere en dus goedkopere eengezinswoningen zouden achterlaten: doorstroming.

Ook anno 2020 is doorstroming een belangrijk doel van de gemeente. Nuova Campagna is een voorbeeld van een vooral voor senioren bedoeld complex met hoogwaardige appartementen, wat het Struktuurplan 1968 van Zoetermeer moet hebben bedoeld met “goed geëquipeerde echte hoogbouw”. Het complex is in 2009 opgeleverd.

appartementen complex nuova campagna met binnentuin in zoetermeer

Nuova Campagna staat in Oosterheem, een Vinex-wijk in Zoetermeer met bijna 8.500 woningen, waarvan 30 procent appartementen. De gemiddelde WOZ-waarde van de wijk is de hoogste van Zoetermeer. De differentiatie van buurten en woningtypen in Oosterheem is groot.

Toscaanse sfeer

Nuova Campagna telt 132 woningen in een zeer hoge dichtheid (110 woningen per hectare netto). Door de groene omgeving – Bentwoud, ruime groenstroken tussen de complexen – en door de “binnentuin” met boomgaardje oogt het niet benauwend.

De opbouw is geleed: er zijn zes afzonderlijke gebouwen (waarvan er twee tegen elkaar aan zijn gebouwd), met verschillende hoogten en woningtypen. Vier gebouwen bevatten koopwoningen, twee hebben vrije sector huurwoningen. De woningen zijn groot, tussen de 100 m2 en de 150 m2 (met enkele uitschieters naar boven). De architect (KOW, projectarchitect Jacques van Paassen) heeft geprobeerd er een “Toscaans” geheel van te maken, een eclectische mengeling van een burcht, een stadje en een boerenhoeve, met rode pannendaken met flauwe hellingen. Het materiaalgebruik is levendig. Baksteen in zes kleuren, licht beton en hout.

Geschikt voor senioren

Een belangrijke extra kwaliteit zijn de loggia’s van 10 tot 30 m2, die beschutting geven en op een mooie manier de gevels geleden. Waar de bewoners glas hebben aangebracht werken de loggia’s als tuinkamer. De andere elementen die de hoge kwaliteit van het complex illustreren zijn de hoge plafonds (2,60 m), de parkeergarage onder drie van de zes gebouwen met twee parkeerplaatsen per woning, en de twee liften per etage in diezelfde drie gebouwen. De woningen zijn duurzaam: van het gas af (collectieve warmwatervoorziening door warmte-koudeopslag) en zeer goed geïsoleerd. De woningen zijn, tenslotte, voor senioren zeer geschikt: de deuren zijn breed (90 cm), de vloeren drempelloos en de badkamers bieden royale manoeuvreerruimte.
Meer informatie over dit gebouw is te vinden in de publicatie Nuova Campagna 2009-2019, Een ijkpunt aan de Zoetermeerse Horizon, auteur Arjen van den Burg.

Tekst: Arjen van der Burg
Foto’s  Ardito Fotografie en Arjen van der Burg

Dit artikel verscheen eerder op de website Zoetermeer Actief. Alle afleveringen van ‘Gebouw van de Maand’ kunt u hier terug vinden: gebouw-van-de-maand Het gebouw van de maand is gekozen door ArchitectuurPunt Zoetermeer.

Share your thoughts