mandelabrug station zoetermeer

Het gebouw van de maand: De Nelson Mandelabrug

Zoetermeer kent unieke architectuur waar de meeste mensen onwetend langslopen. Meer weten over welke architectuur Zoetermeer rijk is? In de serie ‘Het gebouw van de maand’ van Architectuur Punt Zoetermeer deze week de overdekte fiets- en voetgangersverbinding De Nelson Mandelabrug naar ontwerp van Johan Bak.

De Nelson Mandelabrug, de verbinding tussen de wijken Driemanspolder en Rokkeveen is in 1992 speciaal ontworpen voor de Floriade. Voor het inrichten van deze hoogst prestigieuze tuinbouwtentoonstelling zocht men naar spraakmakende ontwerpen en kunstvormen. Naast een aantal kleinere objecten waren er twee landmarks: De Kolossos van Rob Scholte (jammer genoeg is dit kunstwerk later verbrand) en de Nelson Mandelabrug.

Architect Johan Bak tekende voor deze tuinbouwtentoonstelling een brug van 180 meter met een geheel glazen overkapping met blauwe en gele panelen. Deze kleuren zijn verwerkt in het gemeentewapen van Zoetermeer.

de nelson Mandelabrug in Zoetermeer

Prominente blikvanger

Er wordt vaak gesproken over de Mandelabrug in termen van lelijk en mooi. Zo is de brug verkozen tot een van de lelijkste plekken van Nederland en werd door het merk Vans een t-shirt geproduceerd met de afbeelding. Dat viel toen eigenlijk samen met een verloedering van kantoorgebouwen in de directe omgeving.

En dat is jammer. Want wie goed kijkt komt tot woorden als spraakmakend, iconisch, indrukwekkend. Deze brug is meer dan een functionele verbinding tussen twee wijken, dit is een landmark. Iedere Zoetermeerder, iedere gebruiker van de A-12 kent immers de brug. En de vraag is of het niet tijd wordt voor een herwaardering van deze verbinding tussen de wijken.

De brug wordt binnen een paar jaar onderdeel van een gebied dat de naam De Entree kreeg en komt straks in een geheel andere setting te staan. Oude kantoorgebouwen worden gesloopt en herontwikkeld. Het wordt een levendige woonwijk met ongeveer 4.500 woningen. Het zou mooi zijn als de gemeente Zoetermeer, de eigenaar van de brug, ervoor zorgt dat de Nelson Mandelabrug in dit nieuwe stukje Zoetermeer een prominente blikvanger blijft.

Tekst: Anke van As
Foto’s: Dick Valentijn

Dit artikel verscheen eerder op Zoetermeer Actief. Het gebouw van de maand is gekozen door ArchitectuurPunt Zoetermeer.

Share your thoughts