paarse gevel van museum de voorde

Het gebouw van de maand: Museum De Voorde door Common Affairs

Zoetermeer kent unieke architectuur waar de meeste mensen onwetend langslopen. In de serie ‘Het gebouw van de maand’ laat Architectuur Punt Zoetermeer verschillende bijzondere gebouwen zien. Deze maand het opvallende Museum De Voorde, Zuidwaarts 2 naar ontwerp van Common Affairs.

Het strakke grijswit geschilderde Stadhuis uit 1983-1985 – een ontwerp van gemeentearchitect Frans de Man – is de afgelopen jaren veranderd in een beweeglijk met een gouden gloed overtrokken gebouw. Uitgangspunt voor de transformatie was het behoud van een groot deel van de bestaande draagconstructie, waarbij alles is gestript en alleen het betonnen geraamte overbleef. Dat kreeg een nieuwe gevelbekleding en een nieuwe invulling. Stadhuis en Hoofdbibliotheek delen als voorheen het gebouw, onder de naam Forum, maar hebben nu een nieuwe medebewoner gekregen, Museum De Voorde.

museum de voorde aan stadhuisplein zoetermeer

Het is gevestigd in het gedeelte aan de linkerkant als je op het Stadhuisplein staat. Het museum is het voormalige Stadsmuseum Zoetermeer dat zich in een monumentaal herenhuis aan de Dorpsstraat 7 bevond en al jaren met ruimtegebrek kampte. Het aantal vierkante meters is nu flink toegenomen.

Markante paarse kleur

Het ontwerp is gemaakt door Jos van Eldonk van Common Affairs, samen met projectarchitect Martijn Hassefras. Zij wilden het museum een duidelijk herkenbaar gezicht geven. Dat is vooral aan de Marktzijde duidelijk te zien. Hier is de gevel juist niet in de goudbeige kleur van de voorkant uitgevoerd, maar in een ‘eigenwijze’ paarse tint. Het heeft het gebouw meteen de passende bijnaam De Milka opgeleverd. Een goed teken omdat het juist de markante en opvallende gebouwen zijn die een bijnaam krijgen.

interieur museum de voorde

Waar nu de entree is met de receptie, een gezellig koffiehoekje en een winkeltje, was voorheen een verborgen hoekje van het Stadhuis, met een wirwar van doorgangen en trappen richting de toenmalige ingang aan Markt 10.

In de tentoonstellingsruimte op de begane grond stonden ooit de publieksbalies en liep men over de grote maquette (later vervangen door een luchtfoto) van Zoetermeer onder een glasplaat in de vloer. Een brede trap leidt naar de tweede tentoonstellingsruimte op de verdieping. Museum De Voorde is geopend in april 2019 en beslist een geweldige aanwinst voor de stad.  

tentoonstelling museum de voorde zoetermeer

Tekst en foto’s: Botine Koopmans

Dit artikel verscheen eerder op Zoetermeer Actief Het gebouw van de maand is gekozen door ArchitectuurPunt Zoetermeer.

Share your thoughts