wonen aan het water in de hoven van Ton Alberts

Het gebouw van de maand: De Hoven door Ton Alberts

Zoetermeer kent unieke architectuur waar de meeste mensen onwetend langslopen. Meer weten over welke architectuur Zoetermeer rijk is? In de serie ‘Het gebouw van de maand’ laat Architectuur Punt Zoetermeer verschillende bijzondere gebouwen zien. Deze maand de ‘Albertshoven’ in Buytenwegh.

Deze keer bespreekt het Architectuur Punt Zoetermeer geen gebouw maar een gedeelte van een wijk en wel de woningen tussen de Marsmanhove, Zwaardslootseweg, Nesciohove en Timmermanshove in Buytenwegh.

De architect was Ton Alberts. Later is hij samen met Max van Huut beroemd geworden door hun antroposofische ontwerpen zoals de NMB en het hoofdkantoor van de Gasunie. In 1975 werd in Zoetermeer een plan ontwikkeld waarbij een groot woonerf ontstond. Woningen werden in kleine straatjes zonder stoep gesitueerd en een flink aantal stond rondom twee grote vijvers. Ook werd er gekozen voor veel variatie, van 5 tot 6 meter breed, splitlevel, maisonnettes, tweelaags, drielaags, met tuin, met terras aan het water maar altijd heel herkenbaar allemaal variaties op hetzelfde thema.

dakterras in plan de hoven van architect Ton alberts

De woningen zijn uitgevoerd in een donkere steen die nog steeds een mooie uitstraling heeft en overal zijn dezelfde raampartijen toegepast. Deze ramen zijn heel bijzonder. Alberts maakte ‘kinderramen’. In de slaapkamers was één raampartij zodanig laag dat ook kinderen naar buiten konden kijken. Verder hadden bijna alle woningen een garage met grote vliering. Ook de lange dakvlakken zijn typisch iets voor Alberts.
Vrij snel na dit plan zie je dat Alberts zich gaat toeleggen op antroposofische architectuur, een vloeiende harmonieuze manier van bouwen, of zoals Alberts zelf zei: “Rechthoekige vormen maken de mens die erin verblijft hard, hoekig, ongevoelig, rationeel. Een wat lossere, vrijere opvatting doet de mens vriendelijker, vrijer, losser zijn.”

Anno 2019 zie je dat de garages eigenlijk te klein zijn voor de hedendaagse auto’s. De parkeerdruk in deze straatjes is daarom fors. De bewoners hebben geleerd daar soepel mee om te gaan. Op een vanzelfsprekende manier wordt elke parkeermogelijkheid efficiënt gebruikt. Loop door de straatjes en je ziet dat mensen er met plezier wonen.

Tekst en foto’s: Anke van As

Dit artikel verscheen eerder op Zoetermeer Actief Het gebouw van de maand is gekozen door ArchitectuurPunt Zoetermeer.

Share your thoughts