nieuwbouw woningen erf zilverster

Het gebouw van de maand: Erf Zilverster door RoosRos architecten

Zoetermeer kent unieke architectuur waar de meeste mensen onwetend langslopen. Meer weten over welke architectuur Zoetermeer rijk is? In de serie ‘Het gebouw van de maand’ laat Architectuur Punt Zoetermeer verschillende bijzondere gebouwen zien. Deze maand het in 2019 gereedgekomen woonproject Erf Zilverster aan de Voorweg, ontworpen door RoosRos architecten.

We vergeten wel eens dat de Zoetermeerse historische linten al eeuwen oud zijn. Zo was de Voorweg de enige weg naar de kerk. De weg heette eerst Kerkweghe, en toen Voorkerckwech. Het was tot in de negentiende eeuw een landelijk zandweggetje. Langs deze route werd ook het turf afgevoerd over de wetering die in 1491 naast de Voorweg werd gegraven. Er woonden voornamelijk boeren, landarbeiders en er waren een paar buitenplaatsen zoals de nog steeds bestaande hofstede Meerzigt uit 1677.

Rond 1850 werd aan de Voorweg een boerderij gebouwd door de bekende familie Bos met de fraaie naam De Verwachting.  Zij hebben hier als familie meer dan 100 jaar gewoond en gewerkt. In de jaren ’60 van de vorige eeuw zijn de landerijen en boerderij door de gemeente Zoetermeer gekocht ten behoeve van de bouw van de wijk Meerzicht.

Erf Zilverster

Met de verkoop van de landerijen verdween natuurlijk ook de boerderijfunctie en werden de boerderij en stallen verkocht en in gebruik genomen als Manege Zilverster. Honderden kinderen en volwassenen hebben hier jarenlang paardgereden. De manege werd een begrip in Zoetermeer.

Een jaar of 10 geleden viel de beslissing dat de manege getransformeerd zou worden naar een woonbestemming. Gezien de unieke locatie een transformatie die heel zorgvuldig moest plaatsvinden. En ook omdat de boerderij en de stallen beschermd zijn als gemeentelijk monument.

Boerderij de Verwachting

Het woonhuis heeft de voor Zoetermeer karakteristieke ingezwenkte halsgevel onder een rechte kroonlijst. De boerderij was van origine ongeschilderd. De witte kleur is in 1986 aangebracht. De Verwachting is de stamboerderij van het geslacht Marinus Bos. Marinus bewoonde de boerderij in de negentiende eeuw.

De boerderij is compleet met stallen in stand gebleven en in 2010 ingrijpend gerenoveerd. Op de plaats van de manege is een erf gemaakt met 18 woningen in 4 variaties, zowel voor jonge gezinnen als voor een oudere doelgroep. Het ontwerp is van RoosRos architecten. De vier verschillende woningtypen hebben de landelijke benamingen Bogerd, Beemd, Hofstede en Brinkhoeve. Bij het woningentype Beemd is de carport vormgegeven als hooimijt.

Het geheel wordt ontsloten door het Karrepad en afgezien van de tuinen is er ook collectief groen dat gezamenlijk wordt onderhouden. Links van het plan is gemeentelijk groen, rechts zijn de volkstuintjes en de achterzijde wordt begrensd door een brede waterpartij. Erf Zilverster is een voorbeeld hoe je een historische locatie opnieuw kunt invullen met behoud van het karakter van dit al eeuwenoude lint.

Tekst en foto’s: Anke van As

Dit artikel verscheen eerder op Zoetermeer Actief. Het gebouw van de maand is gekozen door ArchitectuurPunt Zoetermeer.

Share your thoughts