kleurrijke gevel stadhuis

Gebouw van de maand: Champagne op het Stadhuisplein – Stadhuis en Bibliotheek

Zoetermeer kent unieke architectuur waar de meeste mensen onwetend langslopen. In de serie ‘Het gebouw van de maand’ laat ArchitectuurPunt Zoetermeer verschillende bijzondere gebouwen zien. Deze maand de transformatie van het stadhuis en de bibliotheek, de duurzame ontmoetingsplek aan het Stadhuisplein van Common Affairs en OTH.

In een bestaand gebouw zit vaak een hele mooie omgeving verstopt die nog ontdekt moet worden. Sinds we beter beseffen dat hergebruik van bestaande gebouwen een goed alternatief is voor nieuwbouw, worden steeds meer gebouwen getransformeerd. Dit geeft vaak verrassende oplossingen en levert een prachtige omgeving op. Het opnieuw gebruiken van bestaande materialen scheelt enorm in de milieubelasting. We reduceren de CO2belasting hierdoor, hebben minder afval en hoeven minder nieuwe materialen en energie te gebruiken.

Het oude stadhuis en de hoofdbibliotheek aan het Stadhuisplein zijn in 1983 tot stand gekomen naar ontwerp van gemeentearchitect Frans de Man. Hij ontwierp een gebouw met een betonnen “open constructie” die toekomstige aanpassingen goed kan verdragen. Zo’n kleine 40 jaar later vormt deze de structuur voor een grondige wijziging. De plannen hiervoor zijn gemaakt door Common Affairs architecten & stedenbouwers.

voormalige gevel stadhuis zoetermeer
gevel oude stadhuis voor de transformatie

Kleur geeft gebouw karakter

Met de verbouwing van het bestaande gebouw vond er ook een verduurzaming plaats. De bestaande gevels zijn vervangen door lichte, demontabele, hoogwaardig geïsoleerde aluminium panelen. Deze aluminium panelen hebben een champagnekleur gekregen. De gouden kleur past heel mooi bij de beige kleur van de omliggende gebouwen en geeft het Stadhuis en de Bibliotheek net wat meer karakter.

De gevels aan de pleinzijde zijn voorzien van glaspartijen met daarin kleurvlakken. In de avond toont het gebouw hierdoor heel transparant en geven deze gekleurde glasvlakken het gebouw een levendig en dynamisch beeld.

Bescheiden gebouw aan het plein

OTH architecten nam het interieur voor zijn rekening. Het is ontdaan van plafonds en overbodige tussenwanden. Daardoor heeft het gebouw van binnen een open en industrieel karakter, dat goed past bij de huidige tijd. Het interieur dat de naam Forum heeft gekregen, is door het toevoegen van publiekstrekkende functies een “Huis voor de Stad” geworden. Een echte plek waar je elkaar kunt ontmoeten.

Het Stadhuisplein is ook aangepakt. Wat je meteen opvalt, is dat de ruimte ingenomen wordt door horeca. De commerciële terrassen vullen grotendeels de openbare ruimte. Hierdoor krijgt het Stadhuis, wat toch een anker in de stad is, een meer bescheiden rol aan het plein.

Interieur bibliotheek

Tekst: Helga Snel

Foto’s:
Het oude en het nieuwe Stadhuis. Foto’s Common Affairs
Plein met horeca. Foto Alex Berendsen
Kantoorgedeelte Stadhuis. Foto OTH architectenForum.
Foto OTH architecten

kantoorgedeelte stadhuis

februari 2022. Dit artikel verscheen eerder op de website Zoetermeer Actief. Alle afleveringen van ‘Gebouw van de Maand’ kunt u hier terug vinden: gebouw-van-de-maand Het gebouw van de maand is gekozen door ArchitectuurPunt Zoetermeer.

Share your thoughts