burgemeester waaijerbrug in zoetermeer

Gebouw van de maand: Burgemeester Waaijerbrug

Zoetermeer kent unieke architectuur waar de meeste mensen onwetend langslopen. In de serie ‘Het gebouw van de maand’ laat ArchitectuurPunt Zoetermeer verschillende bijzondere gebouwen zien. Deze keer is het gebouw van de maand een elegant ontworpen brug: de Burgemeester Waaijerbrug die de verbinding vormt tussen het Westerpark en de Nieuwe Driemanspolder.

Voetgangers en fietsers maken de oversteek over de Leidschendamseweg (N 469) en het spoor van de Zoetermeerlijn in een golvende lijn, begeleid door op vliegende schotels lijkende lantaarnpalen. De lantaarnpalen hebben een slimme dubbelfunctie, zij zijn ook de kolommen waar de brug op steunt.

Brug sluit naadloos aan bij het landschap

Syb van Breda & Co Architects uit Leiden ontwierp deze uitgesproken elegante brug van warmbruin cortenstaal. De brug werd gerealiseerd tussen 2009-2014. Wat de architecten voor ogen stond hebben zij helder verwoord: ‘Voor ons ligt het primaire doel van deze opgave in het overbruggen van de kloof tussen de beide parken. In dat opzicht is de brug te vergelijken met een ecoduct of wildpassage, (met dien verstande dat het hier qua passanten toch vooral over mensen gaat). Het leggen van de onderlinge verbinding tussen de routes en het op een aangename manier passeren van de weg en het spoor vinden wij het belangrijkst. Wij hebben ons dan ook vooral laten inspireren door het landschap en zijn op zoek gegaan naar een brugontwerp dat daar naadloos in past en daarmee verder gaat dan het spectaculaire statement of de dramatische overspanning.’

Beste fietsverbinding ter wereld

De brug oogstte alom waardering. Het Britse dagblad The Guardian noemde hem één van de beste fietsverbindingen ter wereld. In Zoetermeer zelf ontving de brug in 2014 de hoogste waardering die er is op architectuurgebied: de Gemma Smid Architectuurprijs. Deze tweejaarlijks uit te reiken prijs wordt toegekend aan het ontwerp met de meest aansprekende architectonische kwaliteit uit de afgelopen twee jaar. De jury bewonderde de schijnbare vanzelfsprekendheid waarmee de brug zich over het water, het spoor en de weg slingert en zij beoordeelde hem als een knap staaltje van engineering waarin techniek en vormgeving naadloos in elkaar overgaan.   

Met het winnen van de Gemma Smid Architectuurprijs bevindt de brug zich in goed gezelschap. De prijs is in 2006 voor het eerst toegekend en is genoemd naar oud-wethouder wonen Gemma Smid die zich bijzonder heeft ingezet voor de architectuur van Zoetermeer. De laatste winnaar is het Stadskwartier Palenstein, een ontwerp van LEVS architecten die tijdens de Dag van de Architectuur op zaterdag 18 juni 2022 de Gemma Smid Architectuurprijs in ontvangst mochten nemen.  

Tekst: Botine Koopmans
Foto’s: Dick Valentijn
Schets: Syb van Breda & Co Architects

juni 2022. Dit artikel verscheen eerder op de website Zoetermeer Actief. Alle afleveringen van ‘Gebouw van de Maand’ kunt u hier terug vinden: gebouw-van-de-maand Het gebouw van de maand is gekozen door ArchitectuurPunt Zoetermeer.

verlichting op de burgemeester waaijerbrug

Share your thoughts