Gebouw van de maand: Bridgehome

Zoetermeer kent unieke architectuur waar de meeste mensen onwetend langslopen. In de serie ‘Het gebouw van de maand’ laat ArchitectuurPunt Zoetermeer verschillende bijzondere gebouwen zien. Bridgen is ook in Zoetermeer een populaire en gezellige denksport. In 1995 werd er in het Burgemeester Vernède sportpark een huis om te bridge gerealiseerd.

Het voormalige Bridgehome, nu Internationale Schakelklas.
Foto: Botine Koopmans

Voormalig Bridgehome in het Burg. Vernèdesportpark

Sport is populair in Zoetermeer, balsporten, denksporten, atletiek, noem het en het kan. In de jaren tachtig werd bridge heel populair in Zoetermeer en de leden stroomden toe, maar de beschikbare accommodatie bleef sterk achter. Een bekende Zoetermeerder, Hans van der Spek, zelf een fervent bridgespeler, kwam op het idee om een Bridgehome te realiseren.

Hier en daar zijn roze accenten in de gevels aangebracht.
Foto: Botine Koopmans

Albert van Eerden, een uiterst creatieve architect, ontwierp een imposant gebouw met golvingen, gedurfde kleuraccenten en een spectaculaire entree, in de karakteristieke architectuurstijl van de jaren negentig. Het past heel mooi in de groene omgeving van het Vernèdesportpark. 

Het Bridgehome wordt 2BHome

Een paar jaar lang was het een fijne thuishaven voor bridgers, maar toen bleek dat het gebouw overdag en in het weekeinde leegstond werd het idee geboren om er ook andere activiteiten in te ontplooien. Er werd een capabele manager aangesteld, die een paar jaar later ook eigenaar werd, om de activiteiten te verbreden. Dat werd een groot succes, meerdere zalen waren regelmatig verhuurd, je kon er trouwen, er vonden diners, recepties, vergaderingen, cursussen en beurzen plaats. Alles was mogelijk. De naam Bridgehome dekte de lading niet meer en werd veranderd in 2BHome. 

Een nieuwe functie

Tot Corona uitbrak… De maatregelen en de lockdowns maakten een gezonde exploitatie niet meer mogelijk en uiteindelijk werd het gebouw verkocht aan de gemeente Zoetermeer. Het gebouw kwam leeg te staan in afwachting van een nieuwe functie. En die is eind 2023 gevonden. 

Het voormalige Bridgehome werd een school, de Internationale Schakelklas (ISK) waar kinderen die vanuit het buitenland naar Nederland zijn gekomen de Nederlandse taal leren. Zij spreken en schrijven het Nederlands nog niet goed genoeg om naar de gewone scholen te kunnen gaan. Ze krijgen ook lessen in Engels, rekenen, wiskunde en burgerschap. De school heeft ongeveer 75 leerlingen van 12 tot 16 jaar. De Unicoz Onderwijsgroep verzorgt de lessen.

De locatie Paltelaan 103 is vanaf februari 2024 in gebruik genomen door de nieuwe gebruiker(s) en wordt de komende drie jaar gebruikt voor de ISK. Deze periode
kan daarna mogelijk nog worden verlengd. Dat is onder andere afhankelijk van het
vinden van een definitieve plek voor de ISK en de snelheid waarmee de plannen voor de
gebiedsvisie Vernèdepark worden uitgewerkt.

Het interieur hoefde niet erg aangepast te worden. De leerlingen krijgen les in de vroegere zalen, die daar uitstekend voor geschikt zijn. 

Met dank aan Sharon Pisam, teamleider ISK-Zoetermeer

Het Bridgehome in aanbouw in 1995. Foto Jan van Es, collectie Historisch genootschap Oud Soetermeer

Maart 2024. Dit artikel verscheen eerder op de website Zoetermeer Actief. Alle afleveringen van ‘Gebouw van de Maand’ kunt u hier terug vinden: gebouw-van-de-maand Het gebouw van de maand is gekozen door ArchitectuurPunt Zoetermeer.

Share your thoughts