appartementen nieuwbouw aan de oranjelaan

GEBOUW VAN DE MAAND: Appartementencomplex hoek Eerste Stationsstraat en Oranjelaan

Zoetermeer kent unieke architectuur waar de meeste mensen onwetend langslopen. In de serie ‘Het gebouw van de maand’ laat Architectuur Punt Zoetermeer verschillende bijzondere gebouwen zien. Deze maand het nieuwe appartementencomplex op de hoek van de Eerste Stationsstraat en de Oranjelaan waar eerst twee andere heel verschillende gebouwen stonden.

De hoek van de Eerste Stationsstraat de Oranjelaan kent een “bewogen” geschiedenis. Letterlijk, want het mooie vrijstaande huis dat in het begin van de twintigste eeuw aan de Eerste Stationsstraat 53 (toen nog Molenweg geheten) werd gebouwd, verzakte zodanig dat sloop onvermijdelijk was. Dat gebeurde in 1967.

historische foto
Het kantoor dat in de plaats van het woonhuis Eerste Stationsstraat 53 werd gebouwd (foto 1968).

Het eerste kantoor van Zoetermeer

Wat volgde was een kantoorpand met de kenmerken van die tijd: strak, zonder ornament en functioneel. Het was een heel verschil met zijn voorganger die door de  verschillende dakvormen, schoorstenen, kleine ruitjes en luiken een schilderachtige aanblik bood. Toen de laatste gebruiker van het kantoor, de Rabobank, naar een nieuw pand vertrok, viel het doek voor de kantoorfunctie. Aan transformatie in woningen is wel gedacht. Maar dat bleek niet goed mogelijk vanwege de indeling en een gebrek aan hoogte op de verdiepingen. Dus werd, wat het eerste kantoorgebouw van Zoetermeer was, in 2017 gesloopt en vervangen door nieuwbouw.

Het kantoor dat in de plaats van het woonhuis Eerste Stationsstraat 53 werd gebouwd (foto 1968).

Monumentale buren bieden inspiratie

Het gehele traject heeft lang geduurd omdat de kredietcrisis roet in het eten gooide. Uiteindelijk heeft een Zoetermeerse ondernemer samen met Schouten Bouw uit Leidschendam de bouw ter hand genomen. Architect Vincent Scholten van Helder Architecten heeft zich bij het ontwerp van het nieuwe appartementencomplex laten leiden door de omgeving.

Eigenlijk is het L-vormige gebouw samengesteld uit vier delen. Wie goed kijkt herkent de architectuur, de vormgeving en het materiaalgebruik van de twee-onder-een-kapwoning Eerste Stationsstraat 49 en 51 (1914), het rijksmonument herenhuis Nabij aan de overkant (1855), het gemeentelijke monument de Pelgrimskerk (1932) en de woning Eerste Stationsstraat 61 (1910). Dat maakt dat dit nieuwe gebouw toch heel harmonieus opgaat in de omgeving die veel ouder is.

De gevels om de hoek aan de Eerste Stationsstraat

Tekst: Anke van As
Foto’s: Botine Koopmans
Foto boven: Het nieuwe appartementencomplex aan de Oranjelaan
Historische foto’s: Beeldbank Gemeente Zoetermeer, collectie Historisch Genootschap Oud Soetermeer

Dit artikel verscheen eerder (in beknopte versie) op de website Zoetermeer Actief. Alle afleveringen van ‘Gebouw van de Maand’ kunt u hier terug vinden: gebouw-van-de-maand Het gebouw van de maand is gekozen door ArchitectuurPunt Zoetermeer.

Share your thoughts