voorbeeld punaise-architectuur typisch jaren tachtig

GEBOUW VAN DE MAAND: Apotheek Wilderink

Zoetermeer kent unieke architectuur waar de meeste mensen onwetend langslopen. In de serie ‘Het gebouw van de maand’ laat Architectuur Punt Zoetermeer verschillende bijzondere gebouwen zien. Deze maand Apotheek Wilderink aan de Marijkestraat 4, een voorbeeld van de typische jaren tachtig ‘punaise-architectuur’.

Deze maand zetten we een gebouw in de schijnwerpers dat heel karakteristiek is voor de architectuur uit de periode Post 65, de apotheek Wilderink aan de Marijkestraat uit 1982. Dat doen we niet voor niets. Post 65 is ons jonge erfgoed uit de jaren 1965-1995. Deze periode staat momenteel volop in de belangstelling bij de erfgoeddeskundigen. Bij het grote publiek is er echter nog niet zoveel waardering voor de Post 65-architectuur en stedenbouw, maar dat is niet terecht. Kijk maar in Zoetermeer, er is geen stad in Nederland waar zoveel mooie voorbeelden zijn te vinden.  

‘punaise-architectuur’

Apotheek Wilderink laat prachtig zien wat bedoeld wordt met een typisch jaren tachtig fenomeen, namelijk de ‘punaise-architectuur’. Deze beetje misprijzende naam is ontleend aan de dopjes op de schroeven waarmee de gevelbekleding is vastgezet. De gevelbekleding bestaat doorgaans uit witte trespaplaten en die zien we ook bij de apotheek. De platen zijn hier gecombineerd met roodbruin metselwerk. Kenmerkend voor de tijd zijn ook de afgeronde zinken dakranden die mooi contrasteren met het wit.

de naam punaise-architectuur komt van de zichtbare nopjes op de schroeven van de trespa platen

Architektenburo K.L. Hamming heeft gezorgd voor een heel afwisselend gevelbeeld, door te kiezen voor een hoekige opbouw, verschillende hoogtes en een grillige plattegrond. Het  gebouw oogt daarom van iedere kant anders en is allesbehalve een saaie blokkendoos. In het ontwerp waren de deuren, ramen en kozijnen donkergrijs, maar dat is wit geworden, gecombineerd met het blauw van de apotheek.

trespa beplating typisch voor jaren tachtig architectuur

Post 65 in Zoetermeer

Meer Post 65 zien? Het Historisch Genootschap Oud Soetermeer en het ArchitectuurPunt hebben samen een film gemaakt met als titel ‘Schrootjes, zitkuilen en punaises. Post 65 in Zoetermeer’. De apotheek komt ook in de film voor waarin apotheker Monique ten Have vertelt over hoe zij ‘haar’ gebouw ervaart.

De première is op maandag 8 november, in ’t Centrum, Frans Halsstraat 1. Aanvang 20.00 uur. Zie voor meer informatie en aanmelding: architectuurpuntzoetermeer.nl, architectuuragenda.

geveltekening apotheek in Zoetermeer

Tekst en foto’s: Botine Koopmans
Geveltekening: bouwarchief gemeente Zoetermeer

Dit artikel verscheen eerder op de website Zoetermeer Actief. Alle afleveringen van ‘Gebouw van de Maand’ kunt u hier terug vinden: gebouw-van-de-maand Het gebouw van de maand is gekozen door ArchitectuurPunt Zoetermeer.

Share your thoughts