Cadenza I nominatie architectuurprijs Zoetermeer

Cadenza, Oostwaarts - Winnaar Gemma Smid Architectuurprijs 2018

Ontwerp: OZ Architect samen met DunnetCraven 
Opdrachtgever: Synchroon (samen met Era Contour)
Foto’s: Alex Berendsen

cadenza zoetermeer stadshart

Het nieuwe horeca plein op de parkeergarage biedt ruimte voor ontmoeten en ontspannen. Tot voor kort had Zoetermeer weinig horeca in verhouding tot het aantal inwoners. Cadenza sluit goed aan op de horeca en leisure die al aanwezig zijn aan de oostkant van de binnenstad bij het Stadhuisplein. De bouwblokken rondom het plein hebben verschillende bouwhoogten. Zo ontstaat een heel gevarieerd beeld. Door overal dezelfde baksteen te gebruiken voor het gevelmetselwerk vormen de gebouwen een samenhangende eenheid.

Op een natuurlijke manier overbrugt het plan het hoogteverschil tussen de Italië-  en Duitslandlaan en het verhoogde voetgangersgebied in het Stadshart. Hiermee ontstaat er één lange wandel- en horecaroute door het Stadshart.

jongerenwoningen in Cadenza

Met de bouw van Cadenza is het Stadshart afgemaakt. Terwijl het ontwerp van de gevel heel rustig en ingetogen is, krijgt het gebied een heel stedelijke uitstraling. De klokkentoren is een duidelijk herkenningspunt en is al te zien vanaf de Italiëlaan. De horeca, het casino, de supermarkt en de jongerenwoningen van De Goede Woning zorgen rondom het nieuwe plein voor een heel levendig stukje stad.

Gevels cadenza I architectuur
terrassen op het plein van Cadenza in Zoetermeer

Vijf gebouwen zijn genomineerd voor de Gemma Smid Architectuurprijs 2018. De architectuurprijs is voor een ontwerp met aansprekende architectonische kwaliteit, dat in de afgelopen twee jaar is gerealiseerd. Bekijk hier alle nominaties.

Je kunt ook stemmen! Maak een keuze uit de vijf genomineerde gebouwen. Het gebouw met de meeste stemmen krijgt de eretitel Gemma Smid Publieksprijs 2018. Je kunt stemmen tot maandag 28 mei.