excursie architectuur zoetermeer seghwaert

Langs de verschillende architectuur stijlen in Zoetermeer

De wijken van Zoetermeer laten prachtig de ontstaansgeschiedenis zien en zijn een staalkaart van de moderne architectuur en stedenbouw geschiedenis. Onder leiding Ad ten Ham (Landschapsarchitect, voormalig strategisch adviseur ruimtelijke ontwikkeling Zoetermeer) en Albert van Eerden (Meijer en van Eerden Architectenbureau) werden op 3 november per bus de wijken Palenstein, Driemanspolders Meerzicht, Buytenwegh, Seghwaert en Noordhove bezocht.

Wijken: staalkaart van de moderne architectuur

Goed zichtbaar waren onderweg de verschillen tussen de stedenbouwkundige opzet en groenstructuur van de wijken. In Palenstein zijn veel van de oorspronkelijke gebouwen inmiddels al afgebroken waardoor de wijk een moderne uitstraling krijgt. Driemanspolder bestaat uit grote galerijflats en kantoren aan de randen en eengezinswoningen daarnaast. Het kantorengedeelte bij het station zal komende aren worden herontwikkeld. Meerzicht heeft als stedenbouwkundige opzet een boomstructuur. Hierdoor liggen veel woningen aan het groen. Ook werd er volop geëxperimenteerd met laagbouw in hoge dichtheid. In Buytenweg liggen de woningen in de richting van de oude kavelstructuur van de polder, maar daardoor niet langs de weg. In Seghwaert volgen de woningen wel de weg. Dat levert een minder rommelig beeld op, maar daardoor is er ook minder groen vanaf de hoofdweg zichtbaar. In Noordhove is goed te zien dat het groen minder verspreid is, er zijn een aantal buurtparken gemaakt.

De route voerde langs bijzondere gebouwen zoals het Rietveldhuis Zoetermeer (Jan Rietveld), de Tempel (Meijer en van Eerden Architectenbureau, CKC (Mart van Schijndel), Pleintjesplan (Leo de Jonge Architecten), Koepeltjeswoningen (Benno Stegeman), kantoorgebouw ‘de Hulk’, Woondekken Rodenbuurt (Jan Sterrenberg), Vuurdoornpark (Carel Weeber) en houtskeletbouwwoningen Vuurdoornpark (Passchier en Vandersteen).

Excursie gemist? In 2019 zal de excursie herhaald worden. Ook bereiden we deel 2 van deze excursie voor, door de wijken Oosterheem en Rokkeveen.
Onderaan deze pagina kunt u zich inschrijven voor de nieuwsbrief, dan ontvangt u een uitnodiging.

Foto boven: Ad Jansen, Look ad the Picture

tempel ontwerp meijer en van eerden
Tempel, ontwerp Meijer en van Eerden – Foto Ad Jansen

 

Koepeltjeswoningen Meerzicht – foto Ad Jansen
Houtskeletbouwwoningen Zoetermeer excursie
Houtskeletbouw in Seghwaert – foto Ad Jansen

 

Houtskeletbouw in Seghwaert Zoetermeer
Houtskeletbouw in Seghwaert – Foto Cees Coers

 

Foto: Cees Coers

Share your thoughts