Zoetermeer groeit – (online) lezing #04: van stadspark tot lokaal voedsel en bijenlint

Datum/Tijd
Date(s) - 09/11/2022
19:30 - 21:00

Activiteit

Organisatie: ArchitectuurPunt, Zoetermeer 60 jaar New Town


New Town Zoetermeer is een stad tussen de parken. Landschapsarchitect Ad ten Ham vertelt tijdens de lezing op 9 november 2022 hoe het groen een plek kreeg in de wijken van de stad. Suzanne Verboon (Hof van Seghwaert en klimaatburgemeester in 2022) laat zien hoe de oude perenboomgaard in Seghwaert een groene plek werd voor ontmoeting en lokaal voedsel.

Stad tussen de parken

Het karakteristieke groene karakter van Zoetermeer is doelbewust ontworpen. In de plannen voor de snelle groei van de nieuwe stad werden parken gepland. In de wijken ziet de groenstructuur er steeds anders uit omdat het denken over groen in de afgelopen 60 jaar veranderde. In Palenstein is de oorspronkelijke polderstructuur verdwenen onder een heel nieuw stedenbouwkundig plan. In Buytenwegh is juist het oorspronkelijke landschap met windsingels (bomenrijen) en tochten (sloten) als uitgangspunt voor de nieuwe wijk gebruikt. In Rokkeveen is nog steeds het plan van de Floriade uit 1992 terug te zien. Ad ten Ham werkte jarenlang bij de gemeente en maakte deze ontwikkelingen van dichtbij mee.

Boomgaard voor mens en natuur

Een van de oorspronkelijke stukjes groen van voordat de nieuwe stad werd gebouwd, is de historische perenboomgaard Hof van Seghwaert. Buurtbewoners bliezen de verwaarloosde plek nieuw leven in. Het is nu een sociaal ontmoetingspunt in de wijk met onder andere een kindernatuurtuin, moestuin, buurtbuitenkeuken en bijenlint. Suzanne Verboon laat zien hoe deze groene plek tegelijk belangrijk kan zijn voor mensen, natuur en klimaat.

Deze lezing over groen is onderdeel van de reeks Zoetermeer groeit met eerder de onderwerpen stedenbouw, architectuur en infrastructuur.

Datum: woensdag 9 november 2022

Tijd: 19.30 – 21.00 uur

Locatie: Forum / bibliotheek, Podium. Stadhuisplein 1 Zoetermeer

De lezing is ook online te volgen met een eenvoudige livestream.

Deze (online) stadslezing wordt georganiseerd door het ArchitectuurPunt Zoetermeer in het kader van jubileumjaar Zoetermeer 60 jaar New Town. Bekijk alle activiteiten op Zoetermeerisdeplek.nl

Aanmelden:

Reservering gesloten. Er kunnen geen reserveringen worden geplaatst voor dit evenement.

<div style="float:left; margin:0px 0px 15px 15px;"