wijk van nieuwe stad zoetermeer in aanbouw

Zoetermeer groeit: online lezing #01 – Van polderdorp tot nieuwe stad

Datum/Tijd
Date(s) - 23/02/2022
19:30 - 21:00

Activiteit

Organisatie: ArchitectuurPunt, Zoetermeer 60 jaar New Town


Hoe is het zo gekomen dat juist bij het eeuwenoude dorp Zoetermeer een hele nieuwe stad is gebouwd? Arjen van der Burg (HGOS) dook in de archieven. Tijdens de online lezing ‘Van polderdorp tot nieuwe stad’ vertelt hij over de interessante ontstaansgeschiedenis van deze New Town. En hoe dat besluit in de politiek tot stand kwam. Willem Hermans (Schatbewaker) en Gijs van den Boomen (KuiperCompagnons) laten zien hoe de stedenbouwkundige idealen en ideeën de afgelopen 60 jaar steeds veranderden en geven een doorkijkje naar de toekomst bij Bleizo en het landschap rondom de stad.

Het ontwerp en de bouw de nieuwe stad was een enorme opgave voor het dorp van 8.000 inwoners. Daarom werd 60 jaar geleden een werkgroep geïnstalleerd met drie gerenommeerde stedenbouwkundigen, W.F. Schut, S.J. van Embden en R.H. Fledderus.

Idealen voor de nieuwe stad

Aan de verschillen tussen de Zoetermeerse wijken kun je aflezen hoe het denken over het wonen en leven in een stad in de afgelopen 60 jaar steeds veranderde. De werkgroep tekende een structuurplan met wegen, openbaar vervoer, parken en rondom een nieuw stadscentrum en het oude dorp, meerdere wijken met een eigen centrum. Elke wijk heeft karakteristieke kenmerken die laten zien wat in die periode de idealen waren voor hoe mensen prettig in de wijken zouden samenleven.

Verder groeien in de toekomst

Al tijdens de bouw van de wijken uit het structuurplan bleek dat er nog meer woningen nodig waren. Noordhove werd gebouwd. Vervolgens maakte Zoetermeer de sprong over de A12 met de bouw van Rokkeveen op het Floriade terrein en volgde ook nog de grote VINEX wijk Oosterheem. Door de huidige woningnood zal Zoetermeer nog meer woningen gaan realiseren.

Willem Hermans is stedenbouwkundige en werkte onder andere aan de wijk Seghwaert en de uitwerking van het bestemmingsplan voor het stadshart. Gijs van den Boomen was betrokken bij de nieuwste wijk Oosterheem en werkt aan plannen voor een mogelijke verdere groei van Zoetermeer in de toekomst bij Bleizo. Arjen van der Burg is planoloog en was vanuit het Rijk betrokken bij de Vinex ontwikkelingen.

Aanmelden: Meld u aan onderaan deze pagina. Dan ontvangt u voorafgaand aan de online lezing een link.
Voor een beperkt aantal bezoekers is het mogelijk de lezing in het Forum (Stadhuisplein 1, Zoetermeer) te volgen.

Foto: Beeldbank Zoetermeer – Driemanspolder in aanbouw langs de Delftsewallenwetering 1973

Deze interactieve online stadslezing is onderdeel van jubileumjaar Zoetermeer 60 jaar New Town. Bekijk alle activiteiten op Zoetermeerisdeplek.nl

Aanmelden:

Reservering gesloten. Er kunnen geen reserveringen worden geplaatst voor dit evenement.

<div style="float:left; margin:0px 0px 15px 15px;"