post 65 architectuur project lissenvaart zoetermeer

Zoetermeer groeit #02, lezing en film – Architectuur met schrootjes, zitkuilen en punaises

Datum/Tijd
Date(s) - 19/04/2022
19:30 - 21:00

Activiteit

Organisatie: ArchitectuurPunt, Zoetermeer 60 jaar New Town


Rond het historische dorp Zoetermeer is de afgelopen 60 jaar in hoog tempo een nieuwe stad gebouwd. ArchitectuurPunt Zoetermeer organiseert een lezing met film over de karakteristieke architectuur van de jaren 1970 en 1980 in het kader van het jubileumjaar Zoetermeer 60 jaar New Town. De film ‘Schrootjes, zitkuilen en punaises – Post 65 in Zoetermeer‘ wordt ingeleid door een lezing van architectuurhistorica Botine Koopmans. En architectuurhistorica Joosje van Geest geeft een toelichting op haar website en onderzoek over Post 65 architectuur.

Post 65 is het jonge erfgoed uit de periode 1965-1995 dat momenteel landelijk in de belangstelling staat. Van alle Nederlandse groeikernen of New Towns is Zoetermeer bij uitstek de gemeente waar een fraai totaalbeeld is te zien van de architectuur en stedenbouw uit deze tijd. De film van Niek Nieuwenhuijzen toont dat overtuigend aan.

Bewoners en deskundigen over Post 65 architectuur

De kijker ontdekt hoe de wijken uit de jaren zeventig en tachtig van elkaar verschillen en hoe uniek de stijlkenmerken van de gebouwen zijn. Bewoners en deskundigen vertellen over hun fascinatie voor Post 65.

Voorafgaand aan de film vertelt Botine Koopmans over de architectuur van deze periode. De architectuur uit de jaren 1970 ziet er heel anders uit dan uit de jaren 1980. Wat zijn de verschillende kenmerken? Hoe herken je dit in bijzondere gebouwen en woningenbouwprojecten? Op welke wijze kunnen karakteristieke architectuur en stedenbouw uit de periode 1965-1990 behouden blijven, worden verduurzaamd en / of worden getransformeerd? Ervaring hiermee is nog beperkt aanwezig. Daarom verzamelt Joosje van Geest informatie op de website Post 65.

Schrootjes, zitkuilen en punaises – Post 65 in Zoetermeer‘ is een film van Niek Nieuwenhuijzen. Coproductie van Historisch Genootschap Oud Soetermeer (HGOS) en ArchitectuurPunt Zoetermeer (Botine Koopmans en Anke van As)

De lezing met film kan worden bijgewoond bij CKC & partners en is ook online te volgen. Meld u hieronder aan.

Datum: dinsdag 19 april 2022
Tijd: 19.30 – 21.00 uur (Inloop 19.00 uur, stream open 19.25 uur)
Locatie: CKC & Partners, Podium 2.06, Leidsewallen 80, Zoetermeer
Toegang gratis, drankjes in de foyer voor eigen rekening

Foto boven: Dick Valentijn

Deel #02 van de reeks lezingen Zoetermeer groeit: #01 Stedenbouw, #02 architectuur, #03 infrastructuur, #04 groen en landschap

Deze stadslezing met film is onderdeel van jubileumjaar Zoetermeer 60 jaar New Town. Bekijk alle activiteiten op Zoetermeerisdeplek.nl

LET OP: De zaal is volgeboekt. Aanmelden is alleen nog mogelijk voor online deelname.

Aanmelden:

Reservering gesloten. Er kunnen geen reserveringen worden geplaatst voor dit evenement.

<div style="float:left; margin:0px 0px 15px 15px;"