garage Ambachtsherenlaan Palenstein

Stadswijkgesprek – PALENSTEIN

Datum/Tijd
Date(s) - 27/11/2018
20:00 - 22:00

Activiteit

Organisatie: Schatbewakers


PALENSTEIN – “Een nieuwe toekomst met grote transformaties” 
Organisatie: Schatbewakers – onderdeel van de zoektocht naar ‘de Ziel van Zoetermeer’

De wijk Palenstein vertoont in zijn oorspronkelijk ruimtelijke opbouw een sterke gelijkenis met de wijk Driemanspolder, maar de wijk heeft zich in de afgelopen halve eeuw anders ontwikkeld.
In de onderliggende werkmethodiek van het Kralenspel plaatsten we deze wijken in deze tegenstelling; groots voor Palenstein en kleinschalig voor DriemanspolderIn de wijk Palenstein is ruim 10 jaar geleden gekozen voor de grootschalige ingreep van sloop en nieuwbouw. De bestaande ruimtelijke opbouw (hoge wand om een veld van laagbouw) is geen leidraad geweest voor de ruimtelijke herontwikkeling. Na sloop en realisatie bepalen straks samengestelde clusters en ensembles van appartementen (hoogbouw) en eengezinshuizen (laagbouw) het beeld van het nieuwe Palenstein.
Wordt hiermee de eigenheid van de wijk aangetast? Veranderingen zijn moeilijk, vraagt aanpassingen en loslaten van dat wat was. Veranderen er met de woontypologie, de andere bouwblokken en openbare ruimten ook andere dingen in de wijk?
Wordt daarmede ook ‘de Ziel’ van Palenstein geraakt?

flat die gesloopt wordt in Palenstein

Er wordt opnieuw gebouwd, nu ‘een beetje’ anders; wat is de nieuwe kwaliteit? Hoe publiekelijk moet je dit soort keuzes in veranderingen met elkaar bespreken? Een ontwikkeling met een nieuw repertoire en is dat te verbinden met de schaalsprong, die Zoetermeer voor ogen heeft?

Onderwerpen voor een goed open gesprek op een mooie herkenbare locatie; de voormalige garage aan de Ambachtsherenlaan. Deze garage is een icoon van een tijdsgeest van functionele zakelijkheid. Gelukkig wordt ze voorlopig behouden tegen de sloophamer en aan een nieuwe programmatische invulling wordt gewerkt.

In Palenstein ligt het begin van de bouw van onze groeistad. Hier is het ooit begonnen.
Kom luisteren en jouw verhaal vertellen.

 

Praktische informatie:
Datum     : 27 november 2018 
Aanvang  : om 20:00 uur
Afronding : ca 22:00 uur
Inloop       : vanaf 19:30 uur
Locatie     : Ambachtsherenlaan 103Er zijn geen kosten verbonden aan je deelname, maar voor de organisatie van de avond is het wenselijk om even een reactie van je aanwezigheid te ontvangen. Stuur je bericht aan: mail@schatbewakers.nl
<div style="float:left; margin:0px 0px 15px 15px;"