dorpse uitstraling woningen an Het Scheveningse Dorp in Zoetereer

Stadslezing: Woningen uit de jaren ‘70 en ‘80 – renoveren en verduurzamen met respect

Datum/Tijd
Date(s) - 07/02/2023
19:30 - 21:00

Locatie: Stadhuis - Forum

Activiteit

Organisatie: ArchitectuurPunt


Veel woningen uit de jaren 1970 en 1980 zijn toe aan renovatie en verduurzaming. Tijdens de lezing op 7 februari 2023 vertellen Lidwine Spoormans (TU Delft Heritage & Architecture) en Maaike Waaldijk (1m98 Architecten) op welke manier deze grote en diverse woningvoorraad een duurzame toekomst gegeven kan worden. Hoe kunnen we daarbij de kwaliteit van de woningen én de leefomgeving respecteren?

Verduurzamen en verbeteren wooncomfort

Veel woningen in New Town Zoetermeer zijn gebouwd in de periode tussen 1965 en 1990, de Post 65 architectuur. Deze woningen voldoen vaak niet (meer) aan alle wensen op gebied van wooncomfort, energiegebruik en leefbaarheid. Ze zullen worden gerenoveerd en verduurzaamd. Door woningcorporaties en door particulieren. Moet de uitstraling van de woning dan ook helemaal gemoderniseerd worden of kan het typische karakter van de jaren 70 of 80 architectuur gerespecteerd worden? En wat is dat typische karakter?

Lidwine Spoormans onderzoekt de renovatie en verduurzaming van woningen uit de jaren na 1965. Zij kijkt welke kwaliteiten behouden of verbeterd kunnen worden bij aanstaande renovaties. Daarin spelen bijvoorbeeld esthetische kenmerken zoals kleur- en materiaalgebruik en eisen aan energieverbruik een rol. Ook is er aandacht voor wooncomfort, toegankelijkheid, gebruikersgedrag én de kwaliteit van de openbare ruimte waar de woningen deel van uit maken.

Participeren met een app

Binnen de Post 65 woongebouwen bestaat er een grote diversiteit aan woningtypes en eigendomsstructuren. Er is een app in ontwikkeling die kan helpen bij het achterhalen van de voorkeuren van bewoners en professionals. Wie vindt wat waardevol? Die voorkeuren kunnen gerespecteerd worden bij een toekomstige renovatie. Het onderzoek is gebaseerd op casestudies in Almere-Haven en de Bijlmermeer (Bijlmerplein).

participatie jong erfgoed met app

Datum: Dinsdag 7 februari 2023

Tijd: 19.30 – 21.00 uur. Inloop 19.15 uur

Locatie: Forum / bibliotheek, Podium. Stadhuisplein 1 Zoetermeer

Aanmelden: onder aan deze pagina

Plaatsen in de zaal zijn niet meer beschikbaar, de lezing is volgeboekt.

De lezing is ook online te volgen met een eenvoudige livestream. door hieronder aan te melden, ontvangt u de link.

Deze (online) stadslezing uit de reeks Leven in de nieuwe stad #01 wordt georganiseerd door het ArchitectuurPunt Zoetermeer

karakteristieke jaren 70 woningen in almere haven
Goedewerf Almere-Haven

Foto boven: Scheveningse Dorp in Zoetermeer – Dick Valentijn

Aanmelden:

Reservering gesloten. Er kunnen geen reserveringen worden geplaatst voor dit evenement.