Stadslezing – sociaal-fysieke aanpak wijken

Datum/Tijd
Date(s) - 28/02/2024
19:30 - 21:00

Activiteit

Organisatie: ArchitectuurPunt, fysiek, gemeenschapskracht, sociaal, stadswijk, straatmeubilair, woonproject


#1 2024 Stadslezing ArchitectuurPunt Zoetermeer

Sociaal fysieke aanpak in stadswijken

Goedendag, is dit bankje vrij?

Gebouwde buurten hebben onderhoud nodig. Dat zit hem niet alleen in het opnieuw leggen van een bestrating of het verduurzamen van een gevel. Hoe kun je ervoor zorgen dat mensen zich veilig willen en kunnen bewegen in stadswijken?

Judith Schotanus, architect Studio Schotanus, die in 2018 het Zoetermeerse ArchitectuurPunt opzette zal aan de hand van de theorie van Jane Jacobs een inleidend verhaal vertellen.

“Mensen maken de stad: ruimtelijk ontwerp gaat niet alleen over vorm en de kleur van gebouwen. Het gaat ook over de mensen die gebouwen en publieke ruimten gebruiken. Met mijn ervaring als architect en kennis van stadssociologie kijk ik altijd naar ‘de stenen’ en ‘de mensen’. Ontmoeting en sociale veiligheid spelen daarbij een belangrijke rol.”

Sander van der Ham (stadspsycholoog) Thuismakers Collectief & Buurtklimaatje laat zien dat ook buurtgemeenschappen de aanjager kunnen zijn van sociaal-fysieke ontwikkelingen in de wijk. Zijn pleidooi is gebaseerd op zijn werk in allerlei wijken in het land. Overal leert hij mensen kennen die met hart en ziel werken aan een goede en prettige buurt. Dat gaat eigenlijk altijd over verbinding, over gemeenschapskracht. In zijn bijdrage laat hij voorbeelden zien van die gemeenschapskracht in Carnisse in Rotterdam Zuid. Volgens de lijstjes de slechtste wijk van Rotterdam, maar wie met andere ogen kijken vindt grenzeloos talent, eindeloos veel ideeën en talloze verbanden tussen mensen. Sander laat zien wat er gebeurt wanneer gemeenschappen ruimte krijgen om te groeien.

Edward van Dongen, directeur Identiteit en Vernieuwing bij Era -Contour zal vertellen hoe in nieuwe woningbouwprojecten goed wordt gekeken naar hoe je kunt bouwen op een manier waardoor sociale cohesie gemakkelijker kan onstaan. De projecten waarover hij in ieder geval meer zal vertellen: Happy Days in Zoetermeer en Little C (Coolhaven) in Rotterdam.

Aanmelden noodzakelijk

Datum: Woensdag 28 februari 2024
Tijd: 19.30 – 21.00 uur. Inloop 19.15 uur

Locatie: Forum Bibliotheek, Podium
Adres: Stadhuisplein 1, Zoetermeer

De lezing is ook online te volgen met een eenvoudige livestream.
Door hieronder aan te melden, ontvangt u de link (kort van te voren – bekijk ook uw spam folder).

Deze (online) stadslezing wordt georganiseerd door het ArchitectuurPunt Zoetermeer

Aanmelden:

Reservering gesloten. Er kunnen geen reserveringen worden geplaatst voor dit evenement.

<div style="float:left; margin:0px 0px 15px 15px;"