hoogbouw in combinatie met historische woningen

Stadslezing – Hoogbouw

Datum/Tijd
Date(s) - 28/11/2023
19:30 - 21:00

Activiteit

Organisatie: ArchitectuurPunt


New Town Zoetermeer was in eerste instantie bedacht als stad met veel hoogbouw. Waarom veranderden de ideeën over hoogbouw in de loop der jaren?
Tijdens deze stadslezing over hoogbouw gaat Arjen van der Burg (Historisch Genootschap Oud Soetermeer CHE) in op de ideeën achter de bestaande hoogbouw uit de groeikern periode. Daarna laat architect Gerrit van Es (HVE Architecten) aan de hand van voorbeelden van buiten Zoetermeer zien, waar je op moet letten als je de hoogte in bouwt. En hoe je op andere manieren in hoge dichtheden kunt bouwen.

In de jaren 1960 was je woningnood hoog en werden in Zoetermeer grote aantallen flats gebouwd. Ook nu moeten er weer veel nieuwe woningen komen. Omdat de ruimte beperkt is, zal de dichtheid hoog zijn en komt er op diverse plekken in de stad hoogbouw bij. Waar de een denkt aan fijn wonen en een prachtig uitzicht, denkt de ander aan hinder van wind en schaduw. Wanneer je hoog bouwt, is het daarom extra belangrijk dat op een passende manier te doen.

Stadsbeeld van Zoetermeer

Hoe ging men in het verleden om met hoogbouw in het stadsbeeld van Zoetermeer?  Al vanaf het begin van de groei van Zoetermeer is het aantal woningen per hectare en de verhouding tussen eengezinswoningen, hoogbouw, midden hoogbouw of compacte laagbouw, een steeds terugkerend gesprek. Arjen van der Burg verdiepte zich in dit thema.

hoogbouw galerijflats uit de jaren 60
bron beeldbank Zoetermeer

Hoogbouw op de juiste plek

De hoogbouw van nu is anders dan de grote galerijflats van vroeger. Gerrit van Es zal ingaan op de relatie tussen hoogbouw en de locatie. Wanneer is een plek wel of niet logisch voor een toren? Op welke elementen en kwaliteiten moeten ontwerpers dan letten? De invulling van de begane grond, de plint van een gebouw, is heel belangrijk voor de inpassing in de omgeving. De top van een gebouw bepaalt de skyline.

In deze lezing wordt vooral duidelijk hoe je op verschillende manieren over hoogbouw kunt denken. Er wordt niet ingegaan op specifieke nieuwe projecten in Zoetermeer.
Na afloop van de stadslezing is er wel gelegenheid  vragen te stellen over plannen voor de binnenstad van Zoetermeer aan medewerkers van gemeente Zoetermeer.

Aanmelden noodzakelijk

Datum: Dinsdag 28 november 2023
Tijd: 19.30 – 21.00 uur. Inloop 19.15 uur

Locatie: Forum Bibliotheek, Podium
Adres: Stadhuisplein 1, Zoetermeer

De lezing is ook online te volgen met een eenvoudige livestream.
Door hieronder aan te melden, ontvangt u de link (kort van te voren – bekijk ook uw spam folder).

Deze (online) stadslezing uit de reeks Leven in de nieuwe stad #05 wordt georganiseerd door het ArchitectuurPunt Zoetermeer

Aanmelden:

Dit evenement is volgeboekt.

<div style="float:left; margin:0px 0px 15px 15px;"